Aloes zwyczajny Aloe vera L. (inna nazwa aloes barbadoski Aloe barbadensis Mill.) nie jest ani najbardziej rozpowszechnioną rośliną doniczkową w naszym kraju, ani najbardziej okazałym aloesem. Na czym zatem polega jego fenomen, że postanowiliśmy poświęcić osobny artykuł właśnie jemu? Jak się okazuje, spośród ponad 500 gatunków tej rośliny aloes zwyczajny jako jeden z nielicznych znalazł powszechne zastosowanie w leczeniu różnych schorzeń i w kosmetologii. Jego lecznicze właściwości wpłynęły w ogromnym stopniu na popularność rośliny na całym świecie i stały się powodem, dla którego zaczęto zakładać jego liczne plantacje.
Aloes zwyczajny rośnie w strefie tropikalnej i subtropikalnej. Naturalne stanowiska rośliny spotkamy między innymi na Madagaskarze, na Półwyspie Arabskim, w południowej części Ameryki Północnej oraz we wschodniej części Afryki. Spotkamy go również na Karaibach, w Indiach, Chinach oraz w niektórych krajach śródziemnomorskich. W Polsce aloes zwyczajny możemy zobaczyć w uprawie doniczkowej. Jest rośliną stosunkowo prostą w utrzymaniu, a najczęstszymi błędami hodowców jest jej przelewanie.
Ogólny skład rośliny
Tajemnica leczniczych właściwości aloesu ukryta jest w jego składzie biochemicznym. Duże bogactwo składników odżywczych oraz substancji aktywnych biologicznie ma tu ogromne znaczenie. Ponieważ aloes jest sukulentem, czyli rośliną, która przystosowała się do życia w suchym klimacie i ma zdolność magazynowania wody w liściach, znaczna część ich składu to właśnie woda. Zawierają one aż 96% tego płynu, a w 4%tach składają się z suchej masy. W skład tej masy wchodzi błonnik pokarmowy (73%) oraz popiół (16,9%). Resztę stanowią inne, w większości wartościowe dla człowieka składniki.
Skąd biorą się lecznicze właściwości aloesu?
Jakie dokładnie cenne składniki znajdziemy w aloesie? W miąższu liści jest aż 18 spośród 22 niezbędnych człowiekowi aminokwasów. Aż 7 z nich to aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm ludzki nie jest w stanie wytworzyć sobie samodzielnie i musi przyjmować je wraz z pokarmem. Roślina zawiera także ważne dla naszego zdrowia polipeptydy i kwasy tłuszczowe. Znajdziemy w niej między innymi kwas: linolowy, linolenowy, arachidonowy, palmitynowy i inne.
Bardzo ważna jest również obecność enzymów roślinnych, których zazwyczaj brakuje w naszym pożywieniu. Dzięki zmniejszaniu przepuszczalności błon komórkowych dla substancji toksycznych enzymy wpływają korzystnie na nasze zdrowie już na poziomie najmniejszego budulca naszego organizmu, czyli komórki. Ponadto w aloesie występują flawonoidy oraz mono i polisacharydy. Bardzo istotny jest również związek o nazwie acemannan, który ma działanie antygrzybiczne, antybakteryjne oraz antywirusowe. To jednak jeszcze nie wszystkie cenne składniki. Więcej na ich temat można przeczytać na stronie NajlepszyAloes.pl.
Dlaczego warto kupować aloes ze sprawdzonych źródeł?
Oprócz wymienionych wyżej składników w aloesie znajdziemy też bogactwo różnych witamin i minerałów. Nie powinien zatem dziwić fakt, że tyle mówimy o jego dobroczynnym wpływie na nasze zdrowie. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie części rośliny mają działanie lecznicze. Gruba, szarozielona skóra liści zawiera szkodliwe i drażniące związki. Sproszkowany aloes, z którego nie usunięto wcześniej skóry, może mieć działanie drażniące, a nawet działać rakotwórczo.
Międzynarodowa Rada Naukowa ds. Aloesu (International Aloe Science Council, w skrócie IASC) ma za zadanie badać czystość wprowadzonych na rynek preparatów z tej rośliny. Jeśli spełniają one wymagania Rady, mogą otrzymać poświadczający to certyfikat. Ten przyznawany jest jedynie na rok, a po tym okresie przeprowadzane są kolejne badania. W międzyczasie przeprowadzane są również dodatkowe badania, które mają na celu potwierdzenie, że jakość preparatu nie pogorszyła się i nadal spełnia odpowiednie wymagania.
Niestety wiele dostępnych na rynku preparatów nie spełnia norm Rady i nie posiada certyfikatu. Dlatego warto być ostrożnym, decydując się na zakup aloesu z niepewnego źródła. Czystość preparatu może być zachowana, jeśli roślina jest poddawana filetowaniu w odpowiedni sposób.
O leczniczych właściwościach aloesu można opowiadać bardzo długo. Poznano je stosunkowo dawno, bo już w starożytności. Dziś roślina pomału jest odkrywana na nowo. Liczne badania potwierdzają jej cenny skład i dobroczynne właściwości.
Fot. Pixabay.com/CC0
Artykuł opracowany przez/na zlecenie sklepu internetowego: NajlepszyAloes.pl