Sok z marchwi – zastosowanie oraz właściwości lecznicze

Home/Strefa Rodzica, Świat Kuchni/Sok z marchwi – zastosowanie oraz właściwości lecznicze

Sok z marchwi to smaczny, stosunkowo słodki napój, który można przyrządzać przez cały rok.

W artykule znajdziemy następujące informacje:

  • Jak zrobić sok z marchwi.
  • Jakie wartości odżywcze ma sok marchewkowy.
  • Jakie są efekty picia soku z marchwi.
  • Ile kalorii ma sok marchewki.
  • Czy marchew ma wysoki indeks glikemiczny.

Kobietom w ciąży polecamy artykuł: Dieta przy cholestazie ciążowej.

Sok z marchwi – właściwości zdrowotne

Dlaczego warto pić sok z marchwi? Właściwości tego smacznego napoju mają nie tylko wpływ na dobre samopoczucie oraz zdrowie, ale także na wygląd. W poniższej tabelce możemy sprawdzić, jakie wartości odżywcze posiada marchew oraz w jaki sposób wpływają one na samopoczucie oraz urodę.

Sok z marchwi – składniki odżywcze Właściwości
Beta karoten ·         Odpowiada za zdrowy koloryt skóry

·         Doskonały przeciwutleniacz, który hamuje rozwój chorób nowotworowych

·         Prowitamina witaminy A odpowiedzialnej za wzrok, wzrost, regenerację naskórka, pracę układu pokarmowego oraz mającej pozytywny wpływ na odporność organizmu

Błonnik ·         Wspomaga usuwanie toksyn oraz metali ciężkich z organizmu

·         Poprawia trawienie

·         Zapewnia uczucie sytości

Witamina C ·         Wzmacnia odporność

·         Przyspiesza gojenie się ran

·         Wspomaga wchłanianie przez organizm żelaza – ma to szczególne znaczenie w przypadku osób cierpiących na anemię oraz dla seniorów, którzy często cierpią na niedobór tego pierwiastka

Witaminy z grupy B ·         Pozytywnie wpływają na układ nerwowy

·         Witamina B6 obniża poziom homocysteiny spowalniającej produkcję tzw. hormonów szczęścia

Potas ·         Obniża poziom cholesterolu

·         Wspomaga pracę mięśni

·         Wzmacnia organizm

Magnez ·         Ma pozytywny wpływ na układ nerwowy

·         Pozytywnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego

Cynk ·         Poprawia wygląd skóry, włosów oraz paznokci
Jod ·         Wspomaga pracę tarczycy
Krzem ·         Niezbędny do budowy kości oraz tkanki łącznej

Jak widać z powyższej tabelki, od najmłodszych lat wskazane jest picie soku z marchwi – efekty często są widoczne gołym okiem. Zawarte w soku substancje wspierają wzrost oraz rozwój dziecka. W przypadku osób dorosłych sok marchewkowy wpływa pozytywnie na wygląd skóry, paznokci oraz włosów. To także doskonały antydepresant.

Sok z marchwi przepis – jak zrobić samemu zdrowy koktajl?

Na zdrowy sok z marchwi przepis znajdziemy na stronach tj. Świat kuchniNajlepiej skorzystać z wyciskarki wolnoobrotowej. Można użyć samej marchewki lub dodać różne owoce oraz warzywa. Ponieważ marchew należy do słodkich warzyw, warto sięgnąć po kwaskowate dodatki tj. kwaśne jabłka, jeżyny czy cytryny. Można także dodać do soku ocet jabłkowy. Sok z marchwi i jabłek to jedno z najbardziej popularnych połączeń, jeśli chodzi o soki marchewkowe.

Świeżo wyciśnięty sok najlepiej przygotować tuż przed wypiciem. Inaczej należy go przechowywać w lodówce – maksymalnie jeden dzień. Ze względu na dużą zawartość witaminy A, która rozpuszcza się w tłuszczach, koniecznie powinniśmy dodać do soku odrobinę oleju. Doskonale sprawdzi się tutaj olej lniany lub oliwa z oliwek.

Ile kalorii ma sok z marchwi

Jak bardzo kaloryczny jest sok z marchwi? Kcal nie powinny nas martwić. Napój ze świeżo wyciśniętej marchewki nie jest kaloryczny. 100 gram soku marchwiowego to zaledwie 37 kilokalorii. Oczywiście jeśli dodamy inne składniki, jego kaloryczność może wzrosnąć. Jedna łyżka oliwy z oliwek w szklance soku z marchwi to kolejne 88 kilokalorii. Z kolei ocet jabłkowy jest to produkt niskokaloryczny – należy jednak stosować zalecaną dawkę dzienną, która nie powinna przekraczać dwóch łyżek stołowych.

W przypadku marchwi obok kalorii warto wspomnieć o indeksie glikemicznym. Jest to szczególnie ważne dla osób cierpiących na cukrzycę oraz insulinooporność. Właściwa dieta wpiera bowiem leczenie. Wśród wielu osób panuje błędne przekonanie, że marchew ma wysoki indeks glikemiczny, co nie jest prawdą. Ig surowej marchewki to 31. Indeks glikemiczny tego ważywa jest więc stosunkowo niski. Wzrasta on nieco po ugotowaniu. Niemniej jednak nadal nie jest on wysoki.

Picie soku z marchwi – efekty, jakie możemy zaobserwować

Negatywne efekty picia soku z marchwi są niekiedy widoczne w przypadku niemowląt karmionych naturalnymi sokami w zbyt dużej ilości. Skóra dziecka nabiera wtedy żółtego, a nawet lekko pomarańczowego koloru. Należy wówczas zmniejszyć ilość spożywanego przez niemowlę przecieru. W przypadku osób dorosłych bardzo szybko możemy zaobserwować pozytywne efekty picia soku z marchwi. Napój ten to panaceum na wypadanie włosów oraz łamliwe paznokcie. W lecie warto go pić, jeśli chcemy się opalić na ładny, brązowy kolor. Bardzo szybko zauważalne są także wewnętrzne efekty picia tego soku tj. poprawa trawienia oraz uczucie sytości. To świetny środek na odchudzanie. Jego działanie objawia się poprzez:

  • obniżenie ciśnienie;
  • uregulowanie poziomu cukru;
  • wzrost energii;
  • poprawa nastroju;
  • wzmocniona odporność;
  • poprawa pracy tarczycy;
  • wygładzenie zmarszczek;
  • poprawa wzroku.

Warto wspomnieć, że sok z marchwi przeciwdziała chorobie oczu znanej pod nazwą kurza ślepota oraz spowalnia rozwój chorób tj. demencja oraz Alzheimer. W zimie ten napój pomoże przy dolegliwościach tj. katar.

Jak zrobić sok z marchwi?

Do zrobienia soku z marchwi najlepiej użyć sokowirówki. Można także zrobić bez wyciskarki do owoców i warzyw. Pomoże w tym blender kielichowy lub ręczny. W tym przypadku należy pamiętać o tym, aby do warzyw dodać wodę. Szklanka zrobionego w ten sposób soku nie będzie tak bardzo odżywcza, jak nierozcieńczony sok z wyciskarki do warzyw.

Możemy także skorzystać z tarki o drobnych oczkach. Po starciu marchewki należy ją przecisnąć przez gazę. W ten sposób otrzymamy znacznie mniejszą ilość napoju, niż z sokowirówki. Dlatego, jeśli zależy nam na zdrowym odżywianiu, warto zaopatrzyć się w wyciskarkę wolnoobrotową. Możemy ją używać do wielu innych czynności. Na przykład późną jesienią oraz zimą świetnie sprawdzi się sok z jarmużu i marchewki, sok z czerwonych buraków czy też z łodyg selera.

Sok z marchwi z dodatkami owoców sezonowych tj. truskawki, maliny, jeżyny czy też jagody, które nie są dostępne w zimie, można przygotować na zaś i poddać go pasteryzacji. Będą one zawierały nieco mniej wartości odżywczych od świeżo wyciskanych napojów, ale okażą się nieocenione w jesienne oraz zimowe dni.

Faq

Kiedy można zacząć podawać dziecku sok z marchewki?

Marchew to jedno z pierwszych warzyw, które zaczynamy podawać małemu dziecku. Najlepiej zacząć od niewielkiej ilości gotowanej marchwi. Należy ją ugotować oraz zblendować na papkę. Możemy rozcieńczyć ją niewielką ilością soku i podać w postaci gęstego napoju. Jeśli dziecko dobrze zareaguje, możemy stopniowo zmieniać proporcje. Najlepiej zacząć w wieku 4-6 miesięcy. Dużo zależy od tego, czy dziecko było karmione piersią. Dzieci przyjmujące mleko matki powinny być karmione nowościami miesiąc później, niż maleństwa karmione mlekiem modyfikowanym.

Czy nadmiar soku z marchwi szkodzi?

Nadmiar soku z marchwi może prowadzić do karotenemi (skóra nabiera ciemno żółtego/ pomarańczowego koloru). Bezpieczna dawka dla dorosłego człowieka to 125-250 ml soku z marchwi dziennie. Jeśli zaobserwujemy, że skóra nabiera żółtego kolorytu, powinniśmy zmniejszyć ilość wypijanego soku.

W jaki sposób można wykorzystać odpady z wyciskania soku marchewkowego? Czy zawierają one jakiekolwiek wartości odżywcze?

W zależności od jakości używanej przez nas wyciskarki do owoców i warzyw pozostałości mogą zawierać mniej lub więcej wartości odżywczych tj. witaminy i minerały. Miąższ warzyw zawiera jednak dużą zawartość błonnika, który jest niezwykle ważny dla naszego organizmu. Dlatego jak najbardziej warto wykorzystać odpady z wyciskarki. Możemy użyć ich jako dodatek do zupy krem lub ciast. Miąższ z warzyw doskonale nadaje się na wegetariańskie pulpety czy też krokiety. Możemy go użyć do zrobienia przetworów na zimę np. z dodatkiem świeżych jabłek. Nadmiar pozostałości z wyciskania soku możemy także zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie.