Kurkuma to nie tylko popularny składnik kulinarny, ale także roślina o wielu korzystnych właściwościach zdrowotnych. Korzeń kurkumy jest wykorzystywany od wieków w medycynie naturalnej. Szczególnie ceni się to, że ten naturalny produkt może zastąpić wiele znanych farmaceutyków. Dlatego też poleca się, aby włączyć kurkumę do swojego jadłospisu.
Właściwości lecznicze kurkumy
Głównym składnikiem aktywnym kurkumy jest kurkumina. To silny przeciwutleniacz i związek o właściwościach przeciwzapalnych. Herbata z kurkumą lub inna forma jej przyjmowania chroni organizm przed infekcjami, pomaga mu w walce z wolnymi rodnikami oraz wykazuje działanie antynowotworowe. Składnik ten może również wspomagać układ trawienny, wzmacniać układ odpornościowy, poprawiać funkcje mózgu, a także przeciwdziałać cukrzycy i chorobom serca.
Udowodniono również właściwości odchudzające kurkumy. Przyczynia się do tego przede wszystkim pobudzenie metabolizmu oraz zwiększenie spalania tkanki tłuszczowej. Ponadto kurkuma może pomóc w utrzymaniu równowagi poziomu cukru we krwi, co jest kluczowe dla utrzymania prawidłowej masy ciała.
Aby zwiększyć przyswajalność kurkuminy przez organizm, warto połączyć kurkumę z piperyną, czyli składnikiem aktywnym pieprzu czarnego. Połączenie kurkumy z piperyną może zwiększyć jej przyswajalność nawet o 2000%. Wiele suplementów diety dostępnych na rynku łączy te dwa składniki, aby zwiększyć ich efektywność. Dlatego przed wybraniem preparatu warto dokładnie przeczytać jaki ma on skład.
Jak najlepiej przyjmować kurkumę?
Herbata z kurkumą to smaczny i zdrowy sposób na dostarczenie organizmowi cennych właściwości kurkumy. Aby przygotować napój, wystarczy dodać łyżeczkę sproszkowanej kurkumy do szklanki wrzątku, a następnie dodać łyżkę miodu i sok z cytryny. Herbata z kurkumą doskonale sprawdzi się jako codzienny napój wspomagający układ odpornościowy.
Kurkuma jest dostępna również w formie tabletek, co ułatwia jej stosowanie jako suplementu diety. Tabletki z kurkumą zwykle zawierają wysokie stężenie kurkuminy, a także często są wzbogacone o piperynę, co zwiększa ich biodostępność. Kurkuma w tabletkach to wygodna forma suplementacji dla osób, które chcą czerpać korzyści zdrowotne z jej przyjmowania, ale nie mają czasu na regularne przygotowywanie napojów czy potraw z jej udziałem.
Warto też przygotować napój z kurkumy i wprowadzić go do swojej codziennej diety. Taka forma podania jest bardzo smaczna i zachęca nawet te osoby, którym trudno jest oswoić się ze smakiem. Szot z imbiru, kurkumy i cytryny to energetyzujący napój, który dostarcza organizmowi wielu korzyści zdrowotnych. Wszystkie trzy składniki są bogate w przeciwutleniacze i mają właściwości przeciwzapalne.
Aby przygotować szot, wymieszaj łyżeczkę sproszkowanego imbiru, łyżeczkę sproszkowanej kurkumy, sok z cytryny oraz trochę miodu. Następnie dodaj wodę i wymieszaj wszystko. Szot można spożywać codziennie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy to nasza odporność jest szczególnie narażona na infekcje.
Zastosowanie kurkumy w medycynie naturalnej
Medycyna naturalna przypisuje kurkumie szereg korzystnych właściwości zdrowotnych, które wynikają głównie z obecności kurkuminy, jej głównego składnika aktywnego. Wśród nich znajdują się działanie przeciwzapalne, które sprawia, że kurkuma jest stosowana jako środek przeciwzapalny, pomagający w łagodzeniu objawów takich schorzeń, jak artretyzm czy stany zapalne jelit.
Kurkuma jest obecnie wykorzystywana na różne sposoby, zarówno w medycynie naturalnej, jak i w diecie. W kuchni kurkuma dodawana jest do potraw, takich jak curry, zupy, ryż czy też jako przyprawa do mięsa. Jest również popularna jako składnik herbat, napojów zdrowotnych czy smoothie.
W medycynie naturalnej i suplementacji kurkuma jest stosowana w formie kapsułek, tabletek czy proszków. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby stosować ją też jako przyprawę i dodatek do dań. Kurkumę można łączyć z innymi ziołami i składnikami, takimi jak pieprz czarny, imbir czy olej kokosowy. To bardzo smaczne połączenia, które sprawiają, że dieta staje się bogatsza i bardziej zróżnicowana.