Infekcje mogą pojawiać się nie tylko w sezonie jesienno-zimowym – sporo osób choruje również o innych porach roku, dlatego warto wzmacniać odporność bez względu na pogodę. Pomoże w tym shot przygotowany na bazie imbiru, kurkumy oraz cytryny, który należy pić każdego dnia. W jaki sposób go przygotować i jakie ma on właściwości?
Imbir, kurkuma i cytryna – sposób na odporność?
Układ immunologiczny można wspomagać na różne sposoby, jednak najlepiej sprawdzają się naturalne rozwiązania. Imbir, kurkuma oraz cytryna to jedne z produktów, które wzmacniają odporność, jednocześnie dodając energii. Cytryna zawiera bardzo duże ilości witaminy C, jest również dobrym źródłem antyoksydantów. Właściwości kurkumy to głównie łagodzenie stanów zapalnych oraz działanie antyoksydacyjne. Tymczasem imbir działa wykrztuśnie, łagodząc infekcje górnych dróg oddechowych. Połączenie tych składników to swoisty szot na odporność. Dlaczego szot? Ponieważ miksturę wypija się w małej dawce – zaledwie 50 ml każdego dnia wystarczy, aby wspomóc układ immunologiczny. Taki naturalny syrop stanowi doskonałą alternatywę dla środków farmaceutycznych, po które chętnie sięgamy zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Warto jednak pamiętać, że o ile substancje pochodzące z natury są łatwo przyswajane przez nasz organizm, o tyle te syntetyczne są już o wiele gorzej tolerowane.
Jak przygotować shot z imbiru, kurkumy oraz cytryny?
Shot witaminowy z imbirem przygotujemy w bardzo prosty sposób, a cała procedura zajmie nam zaledwie kilka minut. Nie trzeba posiadać specjalnych umiejętności kulinarnych, aby we własnym zakresie sporządzić mieszankę. Ponadto przygotujemy ją ze składników, które w sezonie jesienno-zimowym większość z nas ma w swojej kuchni. Nawet jeśli brakuje nam jakiegoś składnika, bez problemu dokupimy go w markecie czy sklepie spożywczym. Aby przyrządzić shot z imbiru, kurkumy, cytryny i miodu, potrzebne będą:
- kłącze imbiru,
- 6 kłączy kurkumy,
- cytryna,
- szczypta pieprzu,
- łyżeczka miodu.
Cytrynę obieramy, umieszczamy ją wraz z pozostałymi składnikami w mikserze wolnoobrotowym. Do przygotowania mieszanki można też użyć blendera, jednak w tym przypadku konieczne będzie dodanie około 50 ml wody, a następnie przepuszczenie całości przez sito. Pozostałości nie należy wyrzucać – mogą posłużyć do przygotowania pysznej herbaty. Shot z imbiru i cytryny przelewamy do większego naczynia i wstawiamy do lodówki. W temperaturze 5-8 stopni napój można przechowywać kilka dni, jednak nie dłużej, niż tydzień. Shoty z imbiru i kurkumy wypijamy każdego dnia po 50 ml. Przepis na mieszankę można modyfikować według własnych upodobań, przykładowo eliminując z niej miód. Takie rozwiązanie będzie korzystne dla osób z cukrzycą. W pozostałych przypadkach shot z imbiru, kurkumy, cytryny i miodu może natomiast poradzić sobie z infekcją górnych dróg oddechowych.
Kiedy sięgać po shot z imbirem i kurkumą?
Shot z imbiru i pozostałych składników to doskonałe rozwiązanie dla osób, które chciałyby w krótkim czasie wzmocnić odporność. Warto jednak pamiętać, że wspomaganie układu immunologicznego powinno mieć miejsce przez cały rok, dlatego mieszankę dobrze spożywać również wiosną i latem. Można posiłkować się nią w pierwszych objawach przeziębienia i grypy – istnieje wtedy duże prawdopodobieństwo pokonania infekcji przy pomocy naturalnych środków. W przypadku zaawansowanych zmian chorobowych należy jednak zgłosić się do lekarza, gdyż konieczne może być podanie specjalistycznych leków dostępnych na receptę. Niemniej jednak nawet wtedy można wspomagająco sięgnąć po szot z imbiru, który stanowi doskonałą alternatywę dla popularnego, jednak przez wielu nieakceptowanego ze względu na specyficzny smak soku z cebuli. Szot z imbirem, kurkumą i cytryną mogą spożywać zdrowe osoby dorosłe, jednak nie zaleca się przyjmowania go kobietom w ciąży czy karmiącym (bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem). Niewskazane jest również spożywanie shotu przez osoby uczulone na jakikolwiek składnik mieszanki. W mniejszej ilości można podawać ją dzieciom.