Chipsy jabłkowe czyli suszone jabłka

 

Suszone jabłka to świetna przekąska zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Z powodzeniem mogą zastąpić bezwartościowe chipsy oraz słodycze. Są pyszne, zdrowe, a ich przygotowanie jest bardzo proste. Suszone jabłka można co prawda kupić w sklepie, ale polecamy prosty, domowy sposób na ich zrobienie. Mamy wówczas pewność, że nie zostały dodane żadne konserwanty ani inne, niepożądane substancje.

Zalety suszonych jabłek:

  • Są bogate w witaminy z grupy B, witaminę C, błonnik, bor, magnez, fosfor, potas.
  • Wspomagają trawienie.
  • Neutralizują substancje toksyczne.
  • Wspomagają serce i układ odpornościowy.
  • Obniżają poziom cholesterolu.
  • Pozytywnie wpływają na skórę oraz kondycję paznokci i włosów.

Składniki:

  • Jabłka w dowolnej ilości. Ja zazwyczaj przygotowuję około 6 sztuk.
  • Ewentualnie przyprawy do smaku: cynamon, imbir albo suszona papryka.

Przygotowanie:

  • Myjemy i obieramy jabłka. Co prawda można suszyć je ze skórką, jednak jeśli robimy jabłka z myślą o dzieciach, to zdecydowanie lepiej pozbyć się skórki, która po wysuszeniu robi się zbyt twarda dla Maluchów.
  • Następnie kroimy jabłka na ćwiartki i pozbywamy się gniazdek nasiennych. Kroimy plasterki o grubości 2-3 mm.
  • W tym momencie jabłka są już właściwie gotowe do suszenia. Oczywiście można je też posypać do smaku cynamonem lub słodką, suszoną papryką, ale ja osobiście najbardziej lubię naturalny smak, bez przypraw.

Suszenie:

  • Plasterki jabłek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Plasterki muszą leżeć obok siebie, nie mogą leżeć warstwami.
  • Latem można suszyć je bezpośrednio na słońcu, na blaszce. Zimą można suszyć gdzieś w pobliżu kaloryfera lub grzejnika. Najlepiej jednak suszyć je w piekarniku.
  • Piekarnik ustawiamy na opcję „suszenie”. Jest to temperatura około 50-100 stopni, można włączyć termoobieg. Najlepiej sprawdzić w instrukcji piekarnika jakie parametry producent zaleca do suszenia.
  • Suszymy od 2 do 4 godzin, w zależności od tego czy chcemy, żeby jabłka były „mięsiste” czy bardzo suche, jak prawdziwe chipsy. Pamiętajmy też, że im cieńsze plasterki, tym krótszy czas suszenia.

Zdjęcia: Pixabay.com/CC0

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Print

Zostaw komentarz

1293967236_wp66f5481f71e9c0
Jesienne inspiracje kulinarne z dynią w roli głównej
Październik to czas, kiedy dynia staje się królową kuchni. Jej intensywny kolor i słodkawy smak doskonale...
Koszyki do wyrastania chleba
Pieczenie chleba krok po kroku – przewodnik dla początkujących
Pieczenie chleba w domu to nie tylko sztuka, ale i przyjemność. Od wyboru odpowiedniej mąki, przez zagniatanie...
group-of-friends-bonding-at-home-lgbtq-and-divers-2024-01-15-17-22-23-utc
Najnowsze trendy w akcesoriach kuchennych: przewodnik po stylach, kolorach i technologiach na 2023 rok
W dzisiejszych czasach kuchnia to nie tylko miejsce do przygotowywania posiłków, ale także przestrzeń,...
1417916686_wp66d6b736dd8f25
Sukienki czy spódnice? Przegląd eleganckich propozycji do biura
Przygotowanie stylizacji do biura nie jest łatwe. Szczególnie gdy w pracy panuje formalny dress code....
happy-diverse-couple-baking-christmas-cookies-maki-2023-11-27-04-56-56-utc
Jak urządzić przestronną kuchnię?
Jak urządzić przestronną kuchnię to pytanie, które zadaje sobie wiele osób planujących remont lub budowę...
unmade-bed-with-red-striped-linen-and-a-mess-in-lo-2023-11-27-05-16-35-utc
Jak wybrać idealne dodatki do sypialni?
Wybór odpowiednich dodatków do sypialni może być kluczowy dla stworzenia przytulnej i funkcjonalnej przestrzeni....