Chipsy jabłkowe czyli suszone jabłka

 

Suszone jabłka to świetna przekąska zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Z powodzeniem mogą zastąpić bezwartościowe chipsy oraz słodycze. Są pyszne, zdrowe, a ich przygotowanie jest bardzo proste. Suszone jabłka można co prawda kupić w sklepie, ale polecamy prosty, domowy sposób na ich zrobienie. Mamy wówczas pewność, że nie zostały dodane żadne konserwanty ani inne, niepożądane substancje.

Zalety suszonych jabłek:

  • Są bogate w witaminy z grupy B, witaminę C, błonnik, bor, magnez, fosfor, potas.
  • Wspomagają trawienie.
  • Neutralizują substancje toksyczne.
  • Wspomagają serce i układ odpornościowy.
  • Obniżają poziom cholesterolu.
  • Pozytywnie wpływają na skórę oraz kondycję paznokci i włosów.

Składniki:

  • Jabłka w dowolnej ilości. Ja zazwyczaj przygotowuję około 6 sztuk.
  • Ewentualnie przyprawy do smaku: cynamon, imbir albo suszona papryka.

Przygotowanie:

  • Myjemy i obieramy jabłka. Co prawda można suszyć je ze skórką, jednak jeśli robimy jabłka z myślą o dzieciach, to zdecydowanie lepiej pozbyć się skórki, która po wysuszeniu robi się zbyt twarda dla Maluchów.
  • Następnie kroimy jabłka na ćwiartki i pozbywamy się gniazdek nasiennych. Kroimy plasterki o grubości 2-3 mm.
  • W tym momencie jabłka są już właściwie gotowe do suszenia. Oczywiście można je też posypać do smaku cynamonem lub słodką, suszoną papryką, ale ja osobiście najbardziej lubię naturalny smak, bez przypraw.

Suszenie:

  • Plasterki jabłek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Plasterki muszą leżeć obok siebie, nie mogą leżeć warstwami.
  • Latem można suszyć je bezpośrednio na słońcu, na blaszce. Zimą można suszyć gdzieś w pobliżu kaloryfera lub grzejnika. Najlepiej jednak suszyć je w piekarniku.
  • Piekarnik ustawiamy na opcję „suszenie”. Jest to temperatura około 50-100 stopni, można włączyć termoobieg. Najlepiej sprawdzić w instrukcji piekarnika jakie parametry producent zaleca do suszenia.
  • Suszymy od 2 do 4 godzin, w zależności od tego czy chcemy, żeby jabłka były „mięsiste” czy bardzo suche, jak prawdziwe chipsy. Pamiętajmy też, że im cieńsze plasterki, tym krótszy czas suszenia.

Zdjęcia: Pixabay.com/CC0

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Print

Zostaw komentarz

szafka nocna
Czy szafka nocna powinna być wyższa od łóżka?
Wysokość szafki nocnej w stosunku do łóżka to kwestia, która wpływa zarówno na komfort, jak i estetykę...
kurkuma
Kurkuma: złota przyprawa o niezwykłych właściwościach zdrowotnych
Kurkuma, znana również jako złote przyprawy, to roślina o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Wykorzystywana...
karnisze
Karnisze metalowe, drewniane, plastikowe – porównanie materiałów
Wybór odpowiedniego karnisza to nie tylko kwestia estetyki. Materiał, z którego jest wykonany, ma wpływ...
ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy: właściwości, zastosowanie i domowe sposoby przygotowania
Ocet jabłkowy to popularny produkt, który zdobył uznanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce czy medycynie...
siemie lniane
Siemię lniane - naturalny superfood o niezliczonych właściwościach
Siemię lniane to nasiona lnu, które zdobywają coraz większą popularność jako naturalny superfood. Swoją...
Jak usunąć manicure żelowy
Jak usunąć manicure żelowy? Poznaj sprawdzone metody!
Przedłużanie naturalnej płytki przy pomocy żelu to popularny sposób na uzyskanie pięknego, trwałego manicure....