Dziecko kompletnie nie chce jeść warzyw, a owoce je w bardzo małych ilościach? Męczycie się, jak przemycić chociaż troszkę witamin do różnych potraw i wypieków, aby Wasza pociecha nie marudziła, że tego nie da się zjeść? Mamy pomysł na rozwiązanie tego problemu. Zapraszamy do przeczytania gościnnego wpisu Pani Asi z kulinarnego bloga Po Prostu Pycha, która znalazła rozwiązanie.
Muffinki marchewkowe z lukrem cynamonowym, w których marchew jest praktycznie niewyczuwalna. Są mięciutkie, pełne aromatu cynamonowego, a dzięki obniżonej ilości tłuszczu jest to zdecydowanie zdrowszy wypiek niż standardowe muffinki. Jeżeli chodzi o cukier to możecie go użyć w nieco mniejszej części, jednak w tych proporcjach myślę, że smakują optymalnie. Nie są ani za słodkie, ani za mało słodkie – takie w sam raz. Z przepisu wychodzi ich całkiem sporo bo ponad 20 sztuk.
Jako dziecko niejadek sama zawsze kręciłam nosem, gdy miałam zjeść do obiadu warzywa czy surówkę. Pamiętam, ile razy moja mama musiała się namęczyć, żeby wmusić we mnie choć trochę witamin. Dlatego uważam, że te muffinki to naprawdę dobry pomysł na przemycenie dużej ilości marchwi, a co za tym idzie witaminy A, która jest odpowiedzialna za prawidłowy wzrost oraz budowę mocnych kości i zębów u dzieci. Dodatkowo, dzięki obecności dużej ilości błonnika, marchewka pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach.
Przygotowanie: 15 minut / Pieczenie: 40 minut / Liczba porcji: 22
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 500 g startej marchewki
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 kostki gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
2/3 szklanki cukru pudru
kilka łyżek soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
Krok 1: Jajka ubijamy wraz z cukrami na wysokich obrotach miksera. Następnie dodajemy olej, cynamon oraz startą na tarce (na małych oczkach) czekoladę, miksujemy.
Krok 2: Do masy jajecznej dodajemy startą na małych oczkach tarki marchewkę. Mąkę przesiewamy przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy na mniejszych obrotach miksera.
Krok 3: Masę przekładamy do foremek. Pieczemy 20 min. w temp. 180 stopni. Gdy przestygną, przygotowujemy lukier z cukru pudru, soku z cytryny oraz cynamonu. Stopniowo dodajemy sok z cytryny plus np. kilka kropli wody. Wierzch można udekorować skórką z cytryny lub wiórkami czekolady.
Autorką przepisu i zdjęć jest Joanna. Zapraszamy do odwiedzenia jej bloga: www.poprostupycha.pl
4 thoughts on “Muffinki marchewkowe z lukrem”
Koniecznie muszę spróbować je zrobić 🙂
Ojeej, jak ja bardzo chcę spróbować, jak smakują… 🙂
Ostatnio kilka dni temu spróbowałam po raz pierwszy w życiu ciasta marchewkowego i… byłam zaskoczona, jak jest pyszne! Muffinki na mojej liście do wypróbowania. 😀
Takie przemycanie warzyw działa też ciekawie w drugą stronę pokoleniową. Mój dziadek po spróbowaniu ciasta marchewkowego i buraczanego był zszokowany, że tak mu smakuje 😉 A sernik z kaszy jaglanej całkowicie go zamurował 😉