Zupa brokułowa

Brokuły. Niezbyt dobrze wspominam je z dzieciństwa, a szkoda!

Jest to niesamowite warzywo bogate w witaminy i sole mineralne. Podobno wystarczy jedynie 200 g brokułów, aby pokryć dobowe zapotrzebowanie człowieka na witaminę C. Brokuły są również bogatym źródłem potasu, wapnia, żelaza, fosforu, mangamu, magnezu, kwasu foliowego, błonnika oraz witamin: A, K, B1, B2, B6. Ich zalety można długo wymieniać: regulują poziom cukru we krwi, chronią przed rakiem, chorobami żołądka, anemią, dobrze wpływają na funkcjonowanie wzroku.

Warto więc postarać się, aby dzieci polubiły to warzywo. U nas w domu najskuteczniejszym sposobem na przemycenie brokułów do diety dziecka stała się pyszna i pożywna zupa – krem. Wypróbowywałam różne przepisy na tę zupę i w końcu metodą prób i modyfikacji doszłam do własnego, autorskiego przepisu przepisu.

Punkt 1. Zaczynamy od ugotowania bulionu:

  • 1,5 litry wody,
  • 1 marchewka,
  • 1/2 pietruszki,
  • 1/4 średniego selera,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 średni ziemniak
  • 2 listki laurowe
  • ziele angielskie
  • opcjonalnie 1 udko z kurczaka (w wersji wegetariańskiej możemy pominąć),

Udko myjemy, wkładamy do garnka z wodą i gotujemy. W międzyczasie obieramy i myjemy warzywa i dokładamy do garnka, następnie dodajemy przyprawy. Gotujemy wszystko około 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając i wyjmując łyżką pojawiające się szumowiny. Gdy bulion skończy się gotować, wyjmujemy z niego warzywa i udko na osobny talerz.

Punkt 2. Osobno gotujemy brokuły:

Jeden średniej wielkości brokuł myjemy i kroimy na kilka kawałków, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy odrobinę soli i cukru i gotujemy pod przykryciem, aż zrobi się miękki (sprawdzamy nakłuwając widelcem). Gdy już się ugotują, odcedzamy je.

Punkt 3. W czasie gdy bulion i brokuły się gotują przygotowujemy cebulkę:

  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki masła.

Siekamy obraną cebulę i czosnek i podsmażamy na masełku aż się zeszkli i odrobinę zarumieni.

Punkt 4. Finał czyli blendowanie:

Wkładamy wszystkie warzywa z bulionu, oraz brokuły i podsmażoną cebulkę do blendera i miksujemy aż uzyskamy jednolity krem. Blendując dodajemy po trochu bulionu, aż do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości. Gotując z myślą o dziecku, dokładam do blendowania również mięsko z udka, bo chcę, żeby zupka była bardziej pożywna i sycąca. Po nałożeniu zupy na talerze możemy zabielić każdą porcję odrobiną śmietanki lub jogurtu.Krem można udekorować świeżą bazylią lub natką pietruszki.

Smacznego!

Zdjęcia: Pixabay.com/CC0

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Print

Zostaw komentarz

Przepisy-na-zdrowe-i-smaczne-przekaski-dla-najmlodszych.jpg
Przepisy na zdrowe i smaczne przekąski dla najmłodszych
W dzisiejszych czasach coraz bardziej zdajemy sobie sprawę, jak ważne jest zdrowe odżywianie. Rodzice...
top-view-raw-little-dumplings-with-tomato-sauce-on-2023-11-27-05-05-36-utc
Pyzy z mięsem: Tradycyjny przepis z krokami przygotowania i ciekawymi wariantami
Pyzy z mięsem to tradycyjne danie kuchni polskiej, które cieszy się dużą popularnością zarówno wśród...
potato-croquettes-mashed-potatoes-balls-breaded-a-2023-11-27-05-10-25-utc
Kulki ziemniaczane: Od historii do przepisu
Kulki ziemniaczane to popularne danie, które zyskało uznanie na całym świecie dzięki swojej prostocie,...
fried-crinkle-french-fries-potatoes-in-a-pan-blac-2023-11-27-04-52-31-utc
Frytki i kcal: kaloryczność tego przmysmaku
Frytki kcal to temat, który interesuje wiele osób, zarówno tych dbających o zdrową dietę, jak i miłośników...
steaks-sliced-grilled-meat-steak-new-york-ribeye-2024-08-09-01-06-21-utc
Frytki stekowe: Kompletny przewodnik od historii do przepisu
Frytki stekowe to popularny dodatek do wielu dań, szczególnie mięsnych. Są one grubsze niż tradycyjne...
homemade-hash-browns-or-potato-pancake-with-cabbag-2024-01-04-21-14-21-utc
Placki ziemniaczane kcal: Kaloryczność popularnego dania
Placki ziemniaczane kcal to temat, który może zainteresować wiele osób, zarówno tych dbających o linię,...