Brokuły. Niezbyt dobrze wspominam je z dzieciństwa, a szkoda!
Jest to niesamowite warzywo bogate w witaminy i sole mineralne. Podobno wystarczy jedynie 200 g brokułów, aby pokryć dobowe zapotrzebowanie człowieka na witaminę C. Brokuły są również bogatym źródłem potasu, wapnia, żelaza, fosforu, mangamu, magnezu, kwasu foliowego, błonnika oraz witamin: A, K, B1, B2, B6. Ich zalety można długo wymieniać: regulują poziom cukru we krwi, chronią przed rakiem, chorobami żołądka, anemią, dobrze wpływają na funkcjonowanie wzroku.
Warto więc postarać się, aby dzieci polubiły to warzywo. U nas w domu najskuteczniejszym sposobem na przemycenie brokułów do diety dziecka stała się pyszna i pożywna zupa – krem. Wypróbowywałam różne przepisy na tę zupę i w końcu metodą prób i modyfikacji doszłam do własnego, autorskiego przepisu przepisu.
Punkt 1. Zaczynamy od ugotowania bulionu:
- 1,5 litry wody,
- 1 marchewka,
- 1/2 pietruszki,
- 1/4 średniego selera,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 średni ziemniak
- 2 listki laurowe
- ziele angielskie
- opcjonalnie 1 udko z kurczaka (w wersji wegetariańskiej możemy pominąć),
Udko myjemy, wkładamy do garnka z wodą i gotujemy. W międzyczasie obieramy i myjemy warzywa i dokładamy do garnka, następnie dodajemy przyprawy. Gotujemy wszystko około 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając i wyjmując łyżką pojawiające się szumowiny. Gdy bulion skończy się gotować, wyjmujemy z niego warzywa i udko na osobny talerz.
Punkt 2. Osobno gotujemy brokuły:
Jeden średniej wielkości brokuł myjemy i kroimy na kilka kawałków, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy odrobinę soli i cukru i gotujemy pod przykryciem, aż zrobi się miękki (sprawdzamy nakłuwając widelcem). Gdy już się ugotują, odcedzamy je.
Punkt 3. W czasie gdy bulion i brokuły się gotują przygotowujemy cebulkę:
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki masła.
Siekamy obraną cebulę i czosnek i podsmażamy na masełku aż się zeszkli i odrobinę zarumieni.
Punkt 4. Finał czyli blendowanie:
Wkładamy wszystkie warzywa z bulionu, oraz brokuły i podsmażoną cebulkę do blendera i miksujemy aż uzyskamy jednolity krem. Blendując dodajemy po trochu bulionu, aż do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości. Gotując z myślą o dziecku, dokładam do blendowania również mięsko z udka, bo chcę, żeby zupka była bardziej pożywna i sycąca. Po nałożeniu zupy na talerze możemy zabielić każdą porcję odrobiną śmietanki lub jogurtu.Krem można udekorować świeżą bazylią lub natką pietruszki.
Smacznego!
Zdjęcia: Pixabay.com/CC0