Zupa brokułowa

Brokuły. Niezbyt dobrze wspominam je z dzieciństwa, a szkoda!

Jest to niesamowite warzywo bogate w witaminy i sole mineralne. Podobno wystarczy jedynie 200 g brokułów, aby pokryć dobowe zapotrzebowanie człowieka na witaminę C. Brokuły są również bogatym źródłem potasu, wapnia, żelaza, fosforu, mangamu, magnezu, kwasu foliowego, błonnika oraz witamin: A, K, B1, B2, B6. Ich zalety można długo wymieniać: regulują poziom cukru we krwi, chronią przed rakiem, chorobami żołądka, anemią, dobrze wpływają na funkcjonowanie wzroku.

Warto więc postarać się, aby dzieci polubiły to warzywo. U nas w domu najskuteczniejszym sposobem na przemycenie brokułów do diety dziecka stała się pyszna i pożywna zupa – krem. Wypróbowywałam różne przepisy na tę zupę i w końcu metodą prób i modyfikacji doszłam do własnego, autorskiego przepisu przepisu.

Punkt 1. Zaczynamy od ugotowania bulionu:

  • 1,5 litry wody,
  • 1 marchewka,
  • 1/2 pietruszki,
  • 1/4 średniego selera,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 średni ziemniak
  • 2 listki laurowe
  • ziele angielskie
  • opcjonalnie 1 udko z kurczaka (w wersji wegetariańskiej możemy pominąć),

Udko myjemy, wkładamy do garnka z wodą i gotujemy. W międzyczasie obieramy i myjemy warzywa i dokładamy do garnka, następnie dodajemy przyprawy. Gotujemy wszystko około 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając i wyjmując łyżką pojawiające się szumowiny. Gdy bulion skończy się gotować, wyjmujemy z niego warzywa i udko na osobny talerz.

Punkt 2. Osobno gotujemy brokuły:

Jeden średniej wielkości brokuł myjemy i kroimy na kilka kawałków, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy odrobinę soli i cukru i gotujemy pod przykryciem, aż zrobi się miękki (sprawdzamy nakłuwając widelcem). Gdy już się ugotują, odcedzamy je.

Punkt 3. W czasie gdy bulion i brokuły się gotują przygotowujemy cebulkę:

  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki masła.

Siekamy obraną cebulę i czosnek i podsmażamy na masełku aż się zeszkli i odrobinę zarumieni.

Punkt 4. Finał czyli blendowanie:

Wkładamy wszystkie warzywa z bulionu, oraz brokuły i podsmażoną cebulkę do blendera i miksujemy aż uzyskamy jednolity krem. Blendując dodajemy po trochu bulionu, aż do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości. Gotując z myślą o dziecku, dokładam do blendowania również mięsko z udka, bo chcę, żeby zupka była bardziej pożywna i sycąca. Po nałożeniu zupy na talerze możemy zabielić każdą porcję odrobiną śmietanki lub jogurtu.Krem można udekorować świeżą bazylią lub natką pietruszki.

Smacznego!

Zdjęcia: Pixabay.com/CC0

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Print

Zostaw komentarz

1417916686_wp66d6b736dd8f25
Sukienki czy spódnice? Przegląd eleganckich propozycji do biura
Przygotowanie stylizacji do biura nie jest łatwe. Szczególnie gdy w pracy panuje formalny dress code....
happy-diverse-couple-baking-christmas-cookies-maki-2023-11-27-04-56-56-utc
Jak urządzić przestronną kuchnię?
Jak urządzić przestronną kuchnię to pytanie, które zadaje sobie wiele osób planujących remont lub budowę...
unmade-bed-with-red-striped-linen-and-a-mess-in-lo-2023-11-27-05-16-35-utc
Jak wybrać idealne dodatki do sypialni?
Wybór odpowiednich dodatków do sypialni może być kluczowy dla stworzenia przytulnej i funkcjonalnej przestrzeni....
Kluski śląskie
Kluski śląskie kcal: przewodnik po kaloryczności popularnego dania
Kluski śląskie kcal to temat, który może zainteresować osoby dbające o zdrową i zrównoważoną dietę. Kluski...
Ergonomiczna kuchnia
Ergonomiczna kuchnia - o czym pamiętać?
Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak zaprojektować kuchnię, która będzie nie tylko estetyczna, ale przede...
Jak wybrać bieżnik na stół?
Jak wybrać bieżnik na stół?
Odpowiednio dobrany bieżnik na stół stanowi istotny element aranżacji wnętrza. Ma za zadanie nie tylko...