TOP 10 najsmaczniejszych, szybkich i zdrowych surówek do obiadu

sałatki i surówki

Surówki to doskonały dodatek do obiadu, ponieważ są bogate w witaminy, błonnik i inne składniki odżywcze. Ponadto, są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a także smaczne i kolorowe. W tym artykule przedstawiamy TOP 10 najsmaczniejszych, szybkich i zdrowych surówek do obiadu, które z pewnością zaspokoją Twój apetyt i urozmaicą Twój jadłospis, a także wzmocnią odporność całej rodziny.

1. Surówka z czerwonej kapusty

Czerwona kapusta to warzywo o intensywnym kolorze i wyrazistym smaku. Aby przygotować surówkę z czerwonej kapusty, potrzebujesz:

– 1/4 główki czerwonej kapusty
– 1 mała cebula
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 2 łyżki oleju roślinnego
– 1 łyżeczka miodu
– sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

– Czerwoną kapustę poszatkuj drobno lub zetrzyj na tarce.
– Cebulę pokrój w piórka i wymieszaj z kapustą.
– W małym słoiku wymieszaj ocet, olej, miód, sól i pieprz.
– Polej surówkę sosem i wymieszaj.
– Odstaw na kilka minut, aby smaki się połączyły.

2. Surówka z kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska to warzywo o delikatnym smaku i chrupkiej konsystencji. Aby przygotować surówkę z kapusty pekińskiej, potrzebujesz:

– 1/2 główki kapusty pekińskiej
– 1/4 szklanki majonezu
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 łyżeczka cukru
– sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

– Kapustę pekińską poszatkuj drobno lub zetrzyj na tarce.
– W małej miseczce wymieszaj majonez, jogurt, musztardę, cukier, sól i pieprz.
– Polej surówkę sosem i wymieszaj.
– Schłódź w lodówce przed podaniem.

3. Surówka z białej kapusty

Biała kapusta to warzywo o uniwersalnym zastosowaniu i łagodnym smaku. Aby przygotować surówkę z białej kapusty, potrzebujesz:

– 1/4 główki białej kapusty
– 1 marchewka
– 2 łyżki śmietany
– 2 łyżki majonezu
– sok z 1/2 cytryny
– sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

– Białą kapustę i marchewkę poszatkuj drobno lub zetrzyj na tarce.
– W małej miseczce wymieszaj śmietanę, majonez, sok z cytryny, sól i pieprz.
– Polej surówkę sosem i wymieszaj.
– Schłódź w lodówce przed podaniem.

4. Surówka z marchewki

Marchewka to warzywo o słodkim smaku i pomarańczowym kolorze. Aby przygotować surówkę z marchewki, potrzebujesz:

– 4 marchewki
– 2 łyżki rodzynek
– 2 łyżki orzechów włoskich
– 2 łyżki oleju roślinnego
– sok z 1 pomarańczy
– sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

– Marchewki umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
– Rodzynki namocz w ciepłej wodzie na kilka minut, a następnie odcedź.
– Orzechy włoskie posiekaj drobno.
– W małym słoiku wymieszaj olej, sok z pomarańczy, sól i pieprz.
– Polej surówkę sosem i wymieszaj.
– Posyp orzechami włoskimi i rodzynkami.

5. Surówka z pora

Por to warzywo o ostrym smaku i zielonym kolorze. Aby przygotować surówkę z pora, potrzebujesz:

– 1 por
– 1 jabłko
– 2 łyżki majonezu
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka curry
– sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

– Pora umyj i pokrój w cienkie plasterki, tylko białą i jasnozieloną część.
– Jabłko umyj, obierz i pokrój w kostkę.
– W małej miseczce wymieszaj majonez, jogurt, curry, sól i pieprz.
– Polej surówkę sosem i wymieszaj.
– Schłódź w lodówce przed podaniem.

6. Surówka z kiszonej kapusty

Kiszona kapusta to warzywo o kwaśnym smaku i białym kolorze. Aby przygotować surówkę z kiszonej kapusty, potrzebujesz:

– 1/4 główki kiszonej kapusty
– 1 czerwona cebula
– 2 łyżki oleju roślinnego
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 1 łyżeczka cukru
– sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

– Kiszoną kapustę poszatkuj drobno lub zetrzyj na tarce.
– Czerwoną cebulę pokrój w piórka i wymieszaj z kapustą.
– W małym słoiku wymieszaj olej, ocet, cukier, sól i pieprz.
– Polej surówkę sosem i wymieszaj.
– Odstaw na kilka minut, aby smaki się połączyły.

7. Surówka z młodej kapusty

Młoda kapusta to warzywo o świeżym smaku i jasnozielonym kolorze. Aby przygotować surówkę z młodej kapusty, potrzebujesz:

– 1/4 główki młodej kapusty
– 1/4 szklanki śmietany
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

– Młodą kapustę poszatkuj drobno lub zetrzyj na tarce.
– W małej miseczce wymieszaj śmietanę, natkę pietruszki, sól i pieprz.
– Polej surówkę sosem i wymieszaj.
– Schłódź w lodówce przed podaniem.

8. Surówka z selera

Seler to warzywo o orzechowym smaku i białym kolorze. Aby przygotować surówkę z selera, potrzebujesz:

– 1/4 główki selera naciowego
– 1/4 szklanki majonezu
– 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
– sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

– Seler naciowy umyj i pokrój w cienkie plasterki.
– W małej miseczce wymieszaj majonez, sól i pieprz.
– Polej surówkę sosem i wymieszaj.
– Posyp orzechami włoskimi.

9. Surówka colesław

Colesław to popularna surówka pochodząca z USA. Aby przygotować surówkę colesław, potrzebujesz:1/2 główki białej kapusty
2 marchewki
1 cebula
1 jabłko (opcjonalnie)

Sos:

1 szklanka majonezu
2 łyżki musztardy
1 łyżka cukru
Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kapustę, marchewkę, cebulę i jabłko (jeśli używasz) zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W misce wymieszać składniki sosu. Połączyć warzywa z sosem i dokładnie wymieszać.
Odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki, aby smaki się połączyły.

10. Surówka z Kalarepy

Surówka z kalarepy to doskonała propozycja dla tych, którzy szukają czegoś mniej tradycyjnego, ale równie smacznego. Kalarepa ma delikatny, orzechowy smak, który doskonale komponuje się z innymi warzywami i ziołami.

1 duża kalarepa
1 marchew
1 jabłko
Garść świeżej natki pietruszki

Sos:

Sok z 1 cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kalarepę, marchew i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki drobno posiekać. W misce wymieszać składniki sosu. Połączyć warzywa i natkę pietruszki z sosem, dokładnie wymieszać. Podawać od razu lub odstawić na kilka minut do lodówki.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Print
Jak usunąć manicure żelowy
Jak usunąć manicure żelowy? Poznaj sprawdzone metody!
Przedłużanie naturalnej płytki przy pomocy żelu to popularny sposób na uzyskanie pięknego, trwałego manicure....
Jak przygotować pyszną kawę mokka
Kawa Mokka - czym jest i jak ją przyrządzić?
Kawa mokka to wyjątkowy rodzaj kawy, który zyskał popularność dzięki swojemu intensywnemu smakowi i aromatowi....
sokowirówka wolnoobrotowa
Sokowirówka wolnoobrotowa - czy warto?
Sokowirówka wolnoobrotowa to urządzenie, które zdobywa coraz większą popularność wśród osób dbających...
Płytki ceramiczne
Płytki ceramiczne – najpopularniejsze wzory do kuchni i łazienki
Duża popularność płytek ceramicznych we wnętrzach wynika z bogatej gamy wzorów i kolorów w jakich występują....
jak-usunac-stare-plamy-z-soku-kawy-i-herbaty
Jak usunąć stare plamy z soku, kawy i herbaty?
Wystarczy chwila nieuwagi, aby na ulubionej rzeczy pojawiły się plamy z jedzenia lub innych brudzących...
śląskie kluski tradycyjne
Kluski śląskie - jak zrobić i jak przechowywać?
Kluski śląskie to tradycyjne polskie danie kuchni śląskiej. Są to kluski ziemniaczane przygotowane z...