Kluski śląskie – jak zrobić i jak przechowywać?

śląskie kluski tradycyjne

Kluski śląskie to tradycyjne polskie danie kuchni śląskiej. Są to kluski ziemniaczane przygotowane z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej, formowane w mocno spłaszczone kulki z wgłębieniem.

Jak zrobić kluski śląskie?

Kluski śląskie to tradycyjne polskie danie kuchni śląskiej. Są to kluski ziemniaczane przygotowane z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej, formowane w mocno spłaszczone kulki z wgłębieniem. Podaje się je z modrą kapustą, śląska roladą mięsną, kiszonym ogórkiem lub sosem pieczarkowym i wybraną surówką, np. z kiszonej kapusty, która jest pełna witamin i zdrowych prebiotyków.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • sól

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub rozgnieść na gładką masę.
  2. Ugotowane ziemniaki powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Najlepiej ugotować je w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedzić i odparować.
  3. Do masy ziemniaczanej dodać mąkę ziemniaczaną, jajko (jeśli jest używane) i sól. Wymieszać wszystkie składniki, aż powstanie gładkie ciasto.
  4. Mąkę ziemniaczaną należy dodawać stopniowo, aż ciasto uzyska odpowiednią konsystencję. Ciasto powinno być gładkie i lejące, ale nie zbyt rzadkie.
  5. Jeśli dodajemy jajko, to należy je najpierw roztrzepać.
  6. Doprawiamy do smaku solą.
  7. Z ciasta formować kulki o średnicy około 5 cm. W każdej kulce zrobić wgłębienie. Kluski formujemy dłońmi lub łyżką.
  8. Kluski wrzucać do osolonego wrzątku i gotować około 10 minut, od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
  9. Kluski gotują się około 4 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
  10. Ugotowane kluski odcedzić z wody i podawać z ulubionym sosem.
  11. Kluski śląskie podajemy najczęściej z gulaszem, sosem mięsnym lub sosem grzybowym.

Ile gotować kluski śląskie?

Kluski śląskie gotuje się około 10 minut, od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Aby sprawdzić, czy kluski są gotowe, wystarczy wyłowić jedną i przekroić. Jeśli kluska nie jest surowa, możemy wyłowić pozostałe kluski za pomocą łyżki cedzakowej.

Jak się robi kluski śląskie?

Kluski śląskie można zrobić na dwa sposoby:

  1. Metoda tradycyjna: ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub rozgnieść na gładką masę. Do masy ziemniaczanej dodać mąkę ziemniaczaną, jajko (jeśli jest używane) i sól. Wymieszać wszystkie składniki, aż powstanie gładkie ciasto. Metoda tradycyjna jest uważana za bardziej tradycyjną i smaczną.
  2. Metoda ułatwiona: ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa z sitkiem o grubych oczkach. Do zmielonych ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną, jajko (jeśli jest używane) i sól. Wymieszać wszystkie składniki, aż powstanie gładkie ciasto. Metoda ułatwiona jest szybsza i wygodniejsza, ale kluski przygotowane w ten sposób mogą być mniej smaczne.

Jak mrozić kluski śląskie?

Kluski śląskie można zamrozić na później – wtedy zawsze będziesz miała szybki, gotowy pyszny obiad dla dzieci, które uwielbiają wszelkiego rodzaju kluski, naleśniki, kopytka i knedle. Ugotowane kluski odcedzić z wody i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z kluskami wstawić do zamrażarki na około 2 godziny, aż kluski całkowicie się zamrożą. Po zamrożeniu, kluski można przełożyć do woreczka lub pojemnika na żywność i przechowywać w zamrażarce przez kilka miesięcy. Aby rozmrozić kluski śląskie, należy je wyjąć z zamrażarki i odstawić na kilka godzin do lodówki. Rozmrożone kluski można podgrzać w wodzie lub na patelni.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Print
sałatki i surówki
TOP 10 najsmaczniejszych, szybkich i zdrowych surówek do obiadu
Surówki to doskonały dodatek do obiadu, ponieważ są bogate w witaminy, błonnik i inne składniki odżywcze....
maspex_4383_ff-large
Smaczne i pożywne potrawy z grzybami
Na przestrzeni lat wokół grzybów narosło wiele plotek i teorii. Czy grzyby to jedynie smak i zapach,...
picie-octu-jablkowego-korzysci-i-skutki-uboczne
Picie octu jabłkowego - korzyści i skutki uboczne
Picie octu jabłkowego ma pozytywny wpływ na nasze samopoczucie oraz zdrowie. Warto więc włączyć go do...
sok-z-marchwi-zastosowanie-oraz-wlasciwosci-lecznicze
Sok z marchwi - zastosowanie oraz właściwości lecznicze
Sok z marchwi to smaczny, stosunkowo słodki napój, który można przyrządzać przez cały rok. W artykule...
sok-z-brzozy-wlasciwosci-zdrowotne
Sok z brzozy - właściwości zdrowotne
Czy wiesz, że sok z brzozy to naturalny sposób na wspomaganie nerek i wątroby? Sprawdź, dlaczego jeszcze...
wsparcie-bliskiej-osoby-jest-niezbedne-podczas-odchudzania
Wsparcie bliskiej osoby jest niezbędne podczas odchudzania
Kłopoty potęgują zwłaszcza nadmierny apetyt czy chwilowy brak postępów w odchudzaniu. Bardzo istotne...