Kluski śląskie – jak zrobić i jak przechowywać?

śląskie kluski tradycyjne

Kluski śląskie to tradycyjne polskie danie kuchni śląskiej. Są to kluski ziemniaczane przygotowane z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej, formowane w mocno spłaszczone kulki z wgłębieniem.

Jak zrobić kluski śląskie?

Kluski śląskie to tradycyjne polskie danie kuchni śląskiej. Są to kluski ziemniaczane przygotowane z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej, formowane w mocno spłaszczone kulki z wgłębieniem. Podaje się je z modrą kapustą, śląska roladą mięsną, kiszonym ogórkiem lub sosem pieczarkowym i wybraną surówką, np. z kiszonej kapusty, która jest pełna witamin i zdrowych prebiotyków.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • sól

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub rozgnieść na gładką masę.
  2. Ugotowane ziemniaki powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Najlepiej ugotować je w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedzić i odparować.
  3. Do masy ziemniaczanej dodać mąkę ziemniaczaną, jajko (jeśli jest używane) i sól. Wymieszać wszystkie składniki, aż powstanie gładkie ciasto.
  4. Mąkę ziemniaczaną należy dodawać stopniowo, aż ciasto uzyska odpowiednią konsystencję. Ciasto powinno być gładkie i lejące, ale nie zbyt rzadkie.
  5. Jeśli dodajemy jajko, to należy je najpierw roztrzepać.
  6. Doprawiamy do smaku solą.
  7. Z ciasta formować kulki o średnicy około 5 cm. W każdej kulce zrobić wgłębienie. Kluski formujemy dłońmi lub łyżką.
  8. Kluski wrzucać do osolonego wrzątku i gotować około 10 minut, od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
  9. Kluski gotują się około 4 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
  10. Ugotowane kluski odcedzić z wody i podawać z ulubionym sosem.
  11. Kluski śląskie podajemy najczęściej z gulaszem, sosem mięsnym lub sosem grzybowym.

Ile gotować kluski śląskie?

Kluski śląskie gotuje się około 10 minut, od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Aby sprawdzić, czy kluski są gotowe, wystarczy wyłowić jedną i przekroić. Jeśli kluska nie jest surowa, możemy wyłowić pozostałe kluski za pomocą łyżki cedzakowej.

Jak się robi kluski śląskie?

Kluski śląskie można zrobić na dwa sposoby:

  1. Metoda tradycyjna: ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub rozgnieść na gładką masę. Do masy ziemniaczanej dodać mąkę ziemniaczaną, jajko (jeśli jest używane) i sól. Wymieszać wszystkie składniki, aż powstanie gładkie ciasto. Metoda tradycyjna jest uważana za bardziej tradycyjną i smaczną.
  2. Metoda ułatwiona: ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa z sitkiem o grubych oczkach. Do zmielonych ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną, jajko (jeśli jest używane) i sól. Wymieszać wszystkie składniki, aż powstanie gładkie ciasto. Metoda ułatwiona jest szybsza i wygodniejsza, ale kluski przygotowane w ten sposób mogą być mniej smaczne.

Jak mrozić kluski śląskie?

Kluski śląskie można zamrozić na później – wtedy zawsze będziesz miała szybki, gotowy pyszny obiad dla dzieci, które uwielbiają wszelkiego rodzaju kluski, naleśniki, kopytka i knedle. Ugotowane kluski odcedzić z wody i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z kluskami wstawić do zamrażarki na około 2 godziny, aż kluski całkowicie się zamrożą. Po zamrożeniu, kluski można przełożyć do woreczka lub pojemnika na żywność i przechowywać w zamrażarce przez kilka miesięcy. Aby rozmrozić kluski śląskie, należy je wyjąć z zamrażarki i odstawić na kilka godzin do lodówki. Rozmrożone kluski można podgrzać w wodzie lub na patelni.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Print
Jak usunąć manicure żelowy
Jak usunąć manicure żelowy? Poznaj sprawdzone metody!
Przedłużanie naturalnej płytki przy pomocy żelu to popularny sposób na uzyskanie pięknego, trwałego manicure....
Jak przygotować pyszną kawę mokka
Kawa Mokka - czym jest i jak ją przyrządzić?
Kawa mokka to wyjątkowy rodzaj kawy, który zyskał popularność dzięki swojemu intensywnemu smakowi i aromatowi....
sokowirówka wolnoobrotowa
Sokowirówka wolnoobrotowa - czy warto?
Sokowirówka wolnoobrotowa to urządzenie, które zdobywa coraz większą popularność wśród osób dbających...
Płytki ceramiczne
Płytki ceramiczne – najpopularniejsze wzory do kuchni i łazienki
Duża popularność płytek ceramicznych we wnętrzach wynika z bogatej gamy wzorów i kolorów w jakich występują....
jak-usunac-stare-plamy-z-soku-kawy-i-herbaty
Jak usunąć stare plamy z soku, kawy i herbaty?
Wystarczy chwila nieuwagi, aby na ulubionej rzeczy pojawiły się plamy z jedzenia lub innych brudzących...
sałatki i surówki
TOP 10 najsmaczniejszych, szybkich i zdrowych surówek do obiadu
Surówki to doskonały dodatek do obiadu, ponieważ są bogate w witaminy, błonnik i inne składniki odżywcze....