Fascynujący świat kuchni (oczami niemowlaka)

Tytuł brzmi jak oksymoron? Dla spracowanego rodzica, pewnie tak.

Natomiast dla małego dziecka wyprawa z rodzicem do kuchni może być niesamowicie ciekawym przeżyciem. Przekonałam się o tym obserwując własne dziecko. Mój kilkumiesięczny synek marudził lub płakał, gdy wychodziłam z jego pokoiku, żeby przygotować posiłek więc zdecydowałam się zabierać go ze sobą do kuchni. Znalazłam bezpieczne miejsce i tam ustawiłam leżaczko – bujaczek. Pokazywałam dziecku warzywa, owoce, naczynia i przyrządy kuchenne. Opowiadałam mu o każdej czynności, którą wykonywałam: o tym jak obieram ziemniaczki, marcheweczki; jak je myję, kroję itd. Małe dziecko uwielbia słuchać i oglądać, jest ciekawe świata, jego umysł chłonie nowe rzeczy, nowe słowa. Mój synek cieszył się i machał rączkami z radości, a po kilku dniach, na widok znajomych rzeczy reagował gaworzeniem i guganiem, tak jakby chciał się włączyć do rozmowy i opowiedzieć co widzi.

Podczas kuchennej przygody możemy również pobudzać pozostałe zmysły dziecka: dotyk, węch, smak. Pozwólmy dziecku zbadać rączkami umyte warzywa i owoce -dziecko z zaciekawieniem odkrywa, że marchewka jest twarda, a kasza lub groch są sypkie. Dajmy dziecku powąchać różne potrawy, posmakować uskrobanego łyżeczką bananka, oblizać śliweczkę obraną ze skórki. Oczywiście przy smakowaniu różnych potraw należy trzymać się tabeli żywienia i zaleceń lekarza. Przy okazji uczmy dziecko zasad bezpieczeństwa. Tłumaczmy spokojnie, że nóż jest ostry, że nie można dotykać czajnika, bo może tam być gorąca woda. W przyszłości może to zaowocować większą ostrożnością dziecka. Warto też uczyć dziecko szacunku do jedzenia.

Im dziecko starsze, tym bardziej możemy je zaangażować w prace kuchenne. Dwulatek chętnie pomoże mieszać sałatkę, lub ugniatać ciasto. Od rodziców wymaga to co prawda cierpliwości i wyrozumiałości, ale warto! Natomiast pięciolatek może już ulepić śliczne pierożki. Takie wspólne przyrządzanie posiłków to również świetny sposób na domowego niejadka. Z moich obserwacji wynika, że dziecko dużo chętniej je posiłek, który pomagało przygotowywać.

Tak więc: Łyżki w dłoń i do dzieła!

Zdjęcie: Pixabay.com/CC0

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Print

Zostaw komentarz

kurkuma
Kurkuma: złota przyprawa o niezwykłych właściwościach zdrowotnych
Kurkuma, znana również jako złote przyprawy, to roślina o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Wykorzystywana...
karnisze
Karnisze metalowe, drewniane, plastikowe – porównanie materiałów
Wybór odpowiedniego karnisza to nie tylko kwestia estetyki. Materiał, z którego jest wykonany, ma wpływ...
ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy: właściwości, zastosowanie i domowe sposoby przygotowania
Ocet jabłkowy to popularny produkt, który zdobył uznanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce czy medycynie...
siemie lniane
Siemię lniane - naturalny superfood o niezliczonych właściwościach
Siemię lniane to nasiona lnu, które zdobywają coraz większą popularność jako naturalny superfood. Swoją...
Jak usunąć manicure żelowy
Jak usunąć manicure żelowy? Poznaj sprawdzone metody!
Przedłużanie naturalnej płytki przy pomocy żelu to popularny sposób na uzyskanie pięknego, trwałego manicure....
Jak przygotować pyszną kawę mokka
Kawa Mokka - czym jest i jak ją przyrządzić?
Kawa mokka to wyjątkowy rodzaj kawy, który zyskał popularność dzięki swojemu intensywnemu smakowi i aromatowi....