Chrupiące gofry – mój ulubiony przepis

Uwielbiam gofry, ponieważ kojarzą mi się z wakacjami – czyli czasem odpoczynku i beztroski. Od razu przypominają mi się kolejki do nadmorskich budek z goframi i te dylematy czekających osób – jakie dodatki wybrać. Cukier puder, owoce, a może bitą śmietanę? Zawsze miałam wrażenie, że te wakacyjne gofry smakują dużo lepiej niż te robione w domu. Jednak teraz już wiem, jak zrobić gofry, aby były równie pyszne i chrupiące. Składają się na to dwa czynniki:

dobry przepis (za chwilę podam Wam mój ulubiony),dobra gofrownica. Najlepsze są takie o mocy około 1300 W. Kiedyś robiłam gofry urządzeniem o małej mocy – i niestety – niezależnie od przepisu, gofry wychodziły „gumowate”. Przykładowe gofrownice o dużej mocy możecie obejrzeć tu: GOFROWNICE

Witaj w świecie Pięknych Rzeczy. Podoba Ci się tutaj? Polub proszę nasz profil na Facebooku, aby być z nami w kontakcie. Zachęcam Cię także do zostawienia komentarza pod artykułem! 🙂

Przepis na mega chrupiące gofry

Potrzebne Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki  cukru
  • 2 jajka Szczypta soli
  • Olej do smarowania gofrownicy

Wykonanie:

  1. Oddzielamy białka od żółtek.
  2. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę.
  3. Odstawiamy na chwilę.
  4. Wszystkie pozostałe składniki (mąkę, mleko, olej, proszek do pieczenia, cukier, żółtka) wsypujemy do naczynia i miksujemy.
  5. Do tak powstałego ciasta wkładamy drewnianą łyżką ubitą pianę z białek i dokładnie (ale jednocześnie delikatnie) mieszamy.
  6. Na posmarowaną tłuszczem, rozgrzaną gofrownicę wlewamy odpowiednią ilość ciasta i pieczemy kilka minut – aż gofry ładnie się zarumienią. Smacznego!

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza. 🙂 Aby dodawać komentarze, nie trzeba być zalogowanym w Disquss. Po napisaniu treści i podaniu imienia, pojawi się checkbox: „Wolę pisać jako gość”.

Zdjęcia: Pixabay.com/CC0

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Print

2 thoughts on “Chrupiące gofry – mój ulubiony przepis”

Zostaw komentarz

maspex_4383_ff-large
Smaczne i pożywne potrawy z grzybami
Na przestrzeni lat wokół grzybów narosło wiele plotek i teorii. Czy grzyby to jedynie smak i zapach,...
picie-octu-jablkowego-korzysci-i-skutki-uboczne
Picie octu jabłkowego - korzyści i skutki uboczne
Picie octu jabłkowego ma pozytywny wpływ na nasze samopoczucie oraz zdrowie. Warto więc włączyć go do...
sok-z-marchwi-zastosowanie-oraz-wlasciwosci-lecznicze
Sok z marchwi - zastosowanie oraz właściwości lecznicze
Sok z marchwi to smaczny, stosunkowo słodki napój, który można przyrządzać przez cały rok. W artykule...
sok-z-brzozy-wlasciwosci-zdrowotne
Sok z brzozy - właściwości zdrowotne
Czy wiesz, że sok z brzozy to naturalny sposób na wspomaganie nerek i wątroby? Sprawdź, dlaczego jeszcze...
wsparcie-bliskiej-osoby-jest-niezbedne-podczas-odchudzania
Wsparcie bliskiej osoby jest niezbędne podczas odchudzania
Kłopoty potęgują zwłaszcza nadmierny apetyt czy chwilowy brak postępów w odchudzaniu. Bardzo istotne...
Fresh apple juice close up shot
Picie octu jabłkowego – korzyści i skutki uboczne
Picie octu jabłkowego ma pozytywny wpływ na nasze samopoczucie oraz zdrowie. Warto więc włączyć go do...