Uwielbiam gofry, ponieważ kojarzą mi się z wakacjami – czyli czasem odpoczynku i beztroski. Od razu przypominają mi się kolejki do nadmorskich budek z goframi i te dylematy czekających osób – jakie dodatki wybrać. Cukier puder, owoce, a może bitą śmietanę? Zawsze miałam wrażenie, że te wakacyjne gofry smakują dużo lepiej niż te robione w domu. Jednak teraz już wiem, jak zrobić gofry, aby były równie pyszne i chrupiące. Składają się na to dwa czynniki:
- dobry przepis (za chwilę podam Wam mój ulubiony),
- dobra gofrownica. Najlepsze są takie o mocy około 1300 W. Kiedyś robiłam gofry urządzeniem o małej mocy – i niestety – niezależnie od przepisu, gofry wychodziły „gumowate”. Przykładowe gofrownice o dużej mocy możecie obejrzeć tu: GOFROWNICE
Witaj w świecie Pięknych Rzeczy. Podoba Ci się tutaj? Polub proszę nasz profil na Facebooku, aby być z nami w kontakcie. Zachęcam Cię także do zostawienia komentarza pod artykułem! :)
Przepis na mega chrupiące gofry
Potrzebne Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka
- Szczypta soli
- Olej do smarowania gofrownicy
Wykonanie:
- Oddzielamy białka od żółtek.
- Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę. Odstawiamy na chwilę.
- Wszystkie pozostałe składniki (mąkę, mleko, olej, proszek do pieczenia, cukier, żółtka) wsypujemy do naczynia i miksujemy. Do tak powstałego ciasta wkładamy drewnianą łyżką ubitą pianę z białek i dokładnie (ale jednocześnie delikatnie) mieszamy.
- Na posmarowaną tłuszczem, rozgrzaną gofrownicę wlewamy odpowiednią ilość ciasta i pieczemy kilka minut – aż gofry ładnie się zarumienią.
- Smacznego!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza. :) Aby dodawać komentarze, nie trzeba być zalogowanym w Disquss. Po napisaniu treści i podaniu imienia, pojawi się checkbox: „Wolę pisać jako gość”.
Zdjęcia: Pixabay.com/CC0