Chrupiące gofry – mój ulubiony przepis

Uwielbiam gofry, ponieważ kojarzą mi się z wakacjami – czyli czasem odpoczynku i beztroski. Od razu przypominają mi się kolejki do nadmorskich budek z goframi i te dylematy czekających osób – jakie dodatki wybrać. Cukier puder, owoce, a może bitą śmietanę? Zawsze miałam wrażenie, że te wakacyjne gofry smakują dużo lepiej niż te robione w domu. Jednak teraz już wiem, jak zrobić gofry, aby były równie pyszne i chrupiące. Składają się na to dwa czynniki:

dobry przepis (za chwilę podam Wam mój ulubiony),dobra gofrownica. Najlepsze są takie o mocy około 1300 W. Kiedyś robiłam gofry urządzeniem o małej mocy – i niestety – niezależnie od przepisu, gofry wychodziły „gumowate”. Przykładowe gofrownice o dużej mocy możecie obejrzeć tu: GOFROWNICE

Witaj w świecie Pięknych Rzeczy. Podoba Ci się tutaj? Polub proszę nasz profil na Facebooku, aby być z nami w kontakcie. Zachęcam Cię także do zostawienia komentarza pod artykułem! 🙂

Przepis na mega chrupiące gofry

Potrzebne Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki  cukru
  • 2 jajka Szczypta soli
  • Olej do smarowania gofrownicy

Wykonanie:

  1. Oddzielamy białka od żółtek.
  2. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę.
  3. Odstawiamy na chwilę.
  4. Wszystkie pozostałe składniki (mąkę, mleko, olej, proszek do pieczenia, cukier, żółtka) wsypujemy do naczynia i miksujemy.
  5. Do tak powstałego ciasta wkładamy drewnianą łyżką ubitą pianę z białek i dokładnie (ale jednocześnie delikatnie) mieszamy.
  6. Na posmarowaną tłuszczem, rozgrzaną gofrownicę wlewamy odpowiednią ilość ciasta i pieczemy kilka minut – aż gofry ładnie się zarumienią. Smacznego!

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza. 🙂 Aby dodawać komentarze, nie trzeba być zalogowanym w Disquss. Po napisaniu treści i podaniu imienia, pojawi się checkbox: „Wolę pisać jako gość”.

Zdjęcia: Pixabay.com/CC0

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Print

2 thoughts on “Chrupiące gofry – mój ulubiony przepis”

Zostaw komentarz

szafka nocna
Czy szafka nocna powinna być wyższa od łóżka?
Wysokość szafki nocnej w stosunku do łóżka to kwestia, która wpływa zarówno na komfort, jak i estetykę...
kurkuma
Kurkuma: złota przyprawa o niezwykłych właściwościach zdrowotnych
Kurkuma, znana również jako złote przyprawy, to roślina o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Wykorzystywana...
karnisze
Karnisze metalowe, drewniane, plastikowe – porównanie materiałów
Wybór odpowiedniego karnisza to nie tylko kwestia estetyki. Materiał, z którego jest wykonany, ma wpływ...
ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy: właściwości, zastosowanie i domowe sposoby przygotowania
Ocet jabłkowy to popularny produkt, który zdobył uznanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce czy medycynie...
siemie lniane
Siemię lniane - naturalny superfood o niezliczonych właściwościach
Siemię lniane to nasiona lnu, które zdobywają coraz większą popularność jako naturalny superfood. Swoją...
Jak usunąć manicure żelowy
Jak usunąć manicure żelowy? Poznaj sprawdzone metody!
Przedłużanie naturalnej płytki przy pomocy żelu to popularny sposób na uzyskanie pięknego, trwałego manicure....