Chrupiące gofry – mój ulubiony przepis

Uwielbiam gofry, ponieważ kojarzą mi się z wakacjami – czyli czasem odpoczynku i beztroski. Od razu przypominają mi się kolejki do nadmorskich budek z goframi i te dylematy czekających osób – jakie dodatki wybrać. Cukier puder, owoce, a może bitą śmietanę? Zawsze miałam wrażenie, że te wakacyjne gofry smakują dużo lepiej niż te robione w domu. Jednak teraz już wiem, jak zrobić gofry, aby były równie pyszne i chrupiące. Składają się na to dwa czynniki:

dobry przepis (za chwilę podam Wam mój ulubiony),dobra gofrownica. Najlepsze są takie o mocy około 1300 W. Kiedyś robiłam gofry urządzeniem o małej mocy – i niestety – niezależnie od przepisu, gofry wychodziły „gumowate”. Przykładowe gofrownice o dużej mocy możecie obejrzeć tu: GOFROWNICE

Witaj w świecie Pięknych Rzeczy. Podoba Ci się tutaj? Polub proszę nasz profil na Facebooku, aby być z nami w kontakcie. Zachęcam Cię także do zostawienia komentarza pod artykułem! 🙂

Przepis na mega chrupiące gofry

Potrzebne Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki  cukru
  • 2 jajka Szczypta soli
  • Olej do smarowania gofrownicy

Wykonanie:

  1. Oddzielamy białka od żółtek.
  2. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę.
  3. Odstawiamy na chwilę.
  4. Wszystkie pozostałe składniki (mąkę, mleko, olej, proszek do pieczenia, cukier, żółtka) wsypujemy do naczynia i miksujemy.
  5. Do tak powstałego ciasta wkładamy drewnianą łyżką ubitą pianę z białek i dokładnie (ale jednocześnie delikatnie) mieszamy.
  6. Na posmarowaną tłuszczem, rozgrzaną gofrownicę wlewamy odpowiednią ilość ciasta i pieczemy kilka minut – aż gofry ładnie się zarumienią. Smacznego!

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza. 🙂 Aby dodawać komentarze, nie trzeba być zalogowanym w Disquss. Po napisaniu treści i podaniu imienia, pojawi się checkbox: „Wolę pisać jako gość”.

Zdjęcia: Pixabay.com/CC0

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Print

2 thoughts on “Chrupiące gofry – mój ulubiony przepis”

Zostaw komentarz

top-view-raw-little-dumplings-with-tomato-sauce-on-2023-11-27-05-05-36-utc
Pyzy z mięsem: Tradycyjny przepis z krokami przygotowania i ciekawymi wariantami
Pyzy z mięsem to tradycyjne danie kuchni polskiej, które cieszy się dużą popularnością zarówno wśród...
potato-croquettes-mashed-potatoes-balls-breaded-a-2023-11-27-05-10-25-utc
Kulki ziemniaczane: Od historii do przepisu
Kulki ziemniaczane to popularne danie, które zyskało uznanie na całym świecie dzięki swojej prostocie,...
fried-crinkle-french-fries-potatoes-in-a-pan-blac-2023-11-27-04-52-31-utc
Frytki i kcal: kaloryczność tego przmysmaku
Frytki kcal to temat, który interesuje wiele osób, zarówno tych dbających o zdrową dietę, jak i miłośników...
steaks-sliced-grilled-meat-steak-new-york-ribeye-2024-08-09-01-06-21-utc
Frytki stekowe: Kompletny przewodnik od historii do przepisu
Frytki stekowe to popularny dodatek do wielu dań, szczególnie mięsnych. Są one grubsze niż tradycyjne...
homemade-hash-browns-or-potato-pancake-with-cabbag-2024-01-04-21-14-21-utc
Placki ziemniaczane kcal: Kaloryczność popularnego dania
Placki ziemniaczane kcal to temat, który może zainteresować wiele osób, zarówno tych dbających o linię,...
fried-dumplings-pierogi-with-meat-2023-11-27-05-11-22-utc
Ile gotować kluski śląskie?
Ile gotować kluski śląskie? To pytanie, które zadaje sobie wiele osób przygotowujących to tradycyjne...