Nawet jeśli masz już swój ulubiony sposób na przyrządzenie steków, warto nieco poeksperymentować. Poniżej znajdziesz informacje na temat tego, jakie są stopnie wysmażenia steków, jak długo je smażyć i jak wybrać dobre mięso na steki.
Jakie są stopnie wysmażenia steków?
Jeśli chodzi o wysmażenie mięsa, najważniejsze są osobiste preferencje. Steki mniej wysmażone są bogatsze w smaku, ale również te wysmażone bardziej mogą Ci smakować. Warto zdecydować się na eksperyment, aby przekonać się, jaki stopień wysmażenia odpowiada Ci najbardziej:
- Rare – stek mocno krwisty, słabo wysmażony. W tym przypadku mięso jest czerwone w środku, stek jest miękki, a jego boki są rumiane. Ściętego białka z zewnątrz jest około 0,5 cm.
- Medium rare – stek średnio krwisty. Taki stek w środku jest mocno różowy.
- Medium – stek średnio wysmażony. W tym przypadku stek nie jest krwisty, ale wciąż soczysty. Ten stopień wysmażenia jest wybierany bardzo chętnie. Mięso w środku ma delikatnie różowy kolor, a po naciśnięciu ze steka wypływa różowy sok.
- Medium well – dobrze wysmażony stek. Mięso ma kolor brunatny, ale środek wciąż jest lekko różowy. Stek jest nieco twardy, ale wciąż elastyczny.
- Well done – bardzo dobrze wysmażony stek. Białko jest ścięte całkowicie, mięso ma brunatny lub szarawy kolor.
Można śmiało powiedzieć, że opcji jest naprawdę wiele. Jeśli zależy Ci na wyjątkowej soczystości i bogactwie smaku, warto postawić na słabiej wysmażone mięso. Jeśli zaś zależy Ci na chrupiącym wierzchu, zdecyduj się na mocniej wysmażone mięso. A może szukasz czegoś pomiędzy? W tym przypadku spróbuj średnio wysmażonych steków.
Jak długo smażyć steki?
Steki należy smażyć:
- 1,5 – 2 minuty z każdej strony w przypadku, gdy chcesz uzyskać stek mocno krwisty (rare).
- 2 – 3 minuty z każdej strony, jeśli stawiasz na poziom medium rare, a więc stek średnio krwisty.
- 3 – 4 minuty z każdej strony, gdy chcesz uzyskać stek średnio wysmażony (medium).
- 5 – 6 minut z każdej strony, jeśli decydujesz się na poziom medium well, czyli dobrze wysmażony stek.
- 7 – 8 minut z każdej strony w przypadku, gdy chcesz uzyskać stek bardzo dobrze wysmażony (well done).
Powyższe wytyczne sprawdzą się w przypadku steków o grubości 2 cm. Niezależnie od tego, jaki stopień wysmażenia wybierasz, pamiętaj o tym, aby nie solić mięsa przed przygotowaniem. Sól wyciąga bowiem wodę z mięsa, co sprawia, że steki nie są już tak delikatne i miękkie. Nie zapomnij również o wyjęciu mięsa z lodówki odpowiednio wcześniej, aby mogło osiągnąć temperaturę pokojową. Co jeszcze jest ważne? Nie przekłuwaj mięsa. Dzięki temu nie straci ono soku.
Wybierz dobre mięso na steki
Jak wybrać dobre mięso na steki? To pytanie, które trzeba sobie zadać, jeśli chcesz cieszyć się przyjemnym aromatem i bogactwem potrawy po przygotowaniu. Chociaż wciąż wiele osób kupuje je u zaufanego rzeźnika na bazarze, warto pamiętać, że dzisiaj dobre mięso na steki można kupić bez wychodzenia z domu. W zaufanym sklepie internetowym znajdziesz świeże mięso z hodowli ekologicznych. W tym przypadku krowy są żywione naturalnie, mają dostęp do terenów zielonych odpowiadających ich potrzebom, a ich mięśnie są dobrze odżywione. Wszystko to sprawia, że mięso jest świetnej jakości, co można rozpoznać, bo białej siateczce utworzonej z tłuszczu.
Chcesz osobiście przed zakupem sprawdzić, jak wygląda mięso na steki? Pamiętaj, że zaufane marki zajmują się nie tylko sprzedażą online, ale również sprzedażą w formie stacjonarnej. Odwiedź stronę internetową wybranej firmy i sprawdź, gdzie trzeba się udać, aby sprawdzić jakość asortymentu osobiście. Gdy już zyskasz pewność, że znalazłeś zaufaną firmę, zakupy online będą przyjemnością i oszczędnością zarówno czasu, jak i energii.
Rare, medium rare, medium, medium well i well done to stopnie wysmażenia steków. Te bardziej wysmażone mają chrupiącą skórkę, a te mniej zachwycają bogactwem smaku i aromatu. Jaki stopień wybrać? Warto spróbować kilku opcji. Pamiętaj, że bardzo ważna dla efektu jest dobra jakość mięsa.
Materiał sponsorowany.