Zdrowe przetwory to doskonały sposób na urozmaicenie posiłków podczas biwaku. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu mogą być smaczne i pełne wartości odżywczych, co czyni je idealnym wyborem podczas wypraw na świeżym powietrzu. Dowiedz się, co warto zabrać ze spiżarki na biwak!
Przygotuj wyśmienity biwakowy posiłek
Biwak to świetna okazja, aby ugotować coś pysznego dla najbliższych. W tym celu mogą Ci się przydać między innymi garnki turystyczne. Tego typu garnki są przystosowane do szybkiego gotowania na ognisku, kuchence turystycznej czy palniku gazowym. W warunkach biwakowych możesz więc przygotować pyszny posiłek, który niczym nie będzie odbiegał od dania przyrządzonego w domowej kuchni.
Musisz pamiętać o tym, że na biwaku będziesz dysponować ograniczoną ilością składników i sprzętu. Wybieraj więc dania jednogarnkowe, które są łatwe w przygotowaniu. Może to być na przykład makaron z sosem pomidorowym, makaron z tuńczykiem i warzywami, risotto z kurczakiem, czy też rozgrzewająca zupa, na przykład pomidorowa. Takie potrawy są szybkie, sycące i nie wymagają skomplikowanych akcesoriów kuchennych.
Biwakowe posiłki z przetworów
Nie zamierzasz gotować podczas swojego wypadu na biwak? Pomyśl poważnie o tym, aby zabrać ze sobą zdrowe przekąski, jakimi są przetwory. Klasycznymi przetworami są między innymi kiszone i fermentowane warzywa – takie jak doskonale wszystkim znane kiszone ogórki i kiszona kapusta, a także koreańskie kimchi. Do kanapek i sałatek można wybrać też marynowane warzywa – paprykę, cukinię oraz bakłażana, a także marynowane grzyby.
Wolisz przetwory na słodko? Zabierz ze sobą dżemy z owoców takich jak jagody, maliny lub truskawki bez dodatku cukru. Takie przetwory można wykonać na przykład przy użyciu ksylitolu lub erytrytolu. Dżemy to doskonały dodatek zarówno do pieczywa, jak i do naleśników lub gofrów. Zdrowym deserem są także musy owocowe, na przykład mus jabłkowy z cynamonem.
Konserwy i inne przetwory domowej roboty
Domowe konserwy to zdrowa alternatywa dla sklepowych puszek. Domowa konserwa z kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny jest świetnym źródłem białka. Taką konserwę można zarówno zjeść na zimno, jak i dodać jako składnik jednogarnkowego dania. Domowe przetwory można wykonać także z ryb. Ciekawym rozwiązaniem będzie na przykład ryba w pomidorach czy też ryba marynowana.
Ciekawą alternatywą dla wegetarian i wegan mogą być przetwory z roślin strączkowych. Gotowana ciecierzyca, fasola lub soczewica w słoiku to szybki sposób na dodanie białka do sałatek, zup lub dań jednogarnkowych. Idealnym wyborem na kanapki z pewnością będzie pasta warzywa – na przykład hummus z ciecierzycy, czy też pasta fasolowa z suszonymi pomidorami.
W domu można zrobić także własny sos pomidorowy, który będzie świetną bazą do szybkich potraw, takich jak makarony czy zupy. Coraz większą popularnością cieszy się także pesto, które może być zarówno dodatkiem do makaronu, jak i sosem do sałatki.
Artykuł sponsorowany.