Na przestrzeni lat wokół grzybów narosło wiele plotek i teorii. Czy grzyby to jedynie smak i zapach, czy jednak coś więcej? Sprawdźmy zatem, co jest prawdą, a co fałszem!
Grzyby – znane i cenione od tysięcy lat
Grzyby funkcjonowały jako źródło pożywienia już w czasach starożytnych – zajadali się nimi Grecy oraz Egipcjanie. Co więcej, ich właściwości lecznicze bardzo szeroko wykorzystywali w medycynie ludowej Chińczycy i Japończycy.
Za początek uprawy grzybów na szerszą w skalę w Europie można uznać XVIII wiek. To właśnie w tamtym okresie we Francji zaczęto hodować pieczarkę dwuzarodnikową.
Grzyby ich właściwości
Jak zostało wspomniane na początku, grzyby to smak i zapach. Jednak nie są to ich jedyne właściwości. Na plus zaliczyć należy to, że grzyby stanowią całkiem dobre źródło: składników mineralnych takich jak potas, magnez i fosfor, betakarotenu oraz witamin z grupy B. Jeśli chodzi o tłuszcze nasycone, to ich obecność jest śladowa.
Trzeba zaznaczyć, że grzyby należy spożywać w umiarkowanych ilościach. Wszystko za sprawą chityny, czyli wielocukru, który nie jest trawiony przez kwasy żołądkowe. Z tego powodu grzyby nie są zalecane dla osób wymagających lekkostrawnej diety.
Popularne polskie grzyby
Wśród poznanych grzybów na całym świecie znajduje się około 14 tysięcy gatunków, z czego około 2 tysiące z nich nadaje się do spożycia. W Polsce do najpopularniejszych grzybów, które można spotkać podczas jesiennego spaceru po lesie, należą: maślak zwyczajny, borowik szlachetny zwany borowikiem, mleczaj rydz, podgrzybek brunatny, gąska zielona, koźlarz babka, koźlarz czerwony oraz pieprznik jadalny potocznie nazywany kurką.
Przepisy na smakowite dania z grzybami
Pyszne pomysły na grzybowe dania? Bardzo proszę! Oto one:
- https://uwielbiam.pl/przepis/kotlety-z-kaszy-z-grzybami – kotlety z kaszy z dodatkiem grzybów;
- https://uwielbiam.pl/przepis/zupa-grzybowa-6 – przepyszna zupa grzybowa;
- https://uwielbiam.pl/przepis/bigos-12 – bigos z grzybami;
- https://uwielbiam.pl/przepis/lazanki-z-kapusta-grzybami-i-ogorkami – łazanki z grzybami, kapustą i ogórkami.
Życzymy smakowitej grzybowej uczty!
Artykuł partnerski uwielbiam.pl