Smaczne i pożywne potrawy z grzybami

Na przestrzeni lat wokół grzybów narosło wiele plotek i teorii. Czy grzyby to jedynie smak i zapach, czy jednak coś więcej? Sprawdźmy zatem, co jest prawdą, a co fałszem!

Grzyby – znane i cenione od tysięcy lat

Grzyby funkcjonowały jako źródło pożywienia już w czasach starożytnych – zajadali się nimi Grecy oraz Egipcjanie. Co więcej, ich właściwości lecznicze bardzo szeroko wykorzystywali w medycynie ludowej Chińczycy i Japończycy.

Za początek uprawy grzybów na szerszą w skalę w Europie można uznać XVIII wiek. To właśnie w tamtym okresie we Francji zaczęto hodować pieczarkę dwuzarodnikową.

Grzyby ich właściwości

Jak zostało wspomniane na początku, grzyby to smak i zapach. Jednak nie są to ich jedyne właściwości. Na plus zaliczyć należy to, że grzyby stanowią całkiem dobre źródło: składników mineralnych takich jak potas, magnez i fosfor, betakarotenu oraz witamin z grupy B. Jeśli chodzi o tłuszcze nasycone, to ich obecność jest śladowa.

Trzeba zaznaczyć, że grzyby należy spożywać w umiarkowanych ilościach. Wszystko za sprawą chityny, czyli wielocukru, który nie jest trawiony przez kwasy żołądkowe. Z tego powodu grzyby nie są zalecane dla osób wymagających lekkostrawnej diety.

Popularne polskie grzyby

Wśród poznanych grzybów na całym świecie znajduje się około 14 tysięcy gatunków, z czego około 2 tysiące z nich nadaje się do spożycia. W Polsce do najpopularniejszych grzybów, które można spotkać podczas jesiennego spaceru po lesie, należą: maślak zwyczajny, borowik szlachetny zwany borowikiem, mleczaj rydz, podgrzybek brunatny, gąska zielona, koźlarz babka, koźlarz czerwony oraz pieprznik jadalny potocznie nazywany kurką.

Przepisy na smakowite dania z grzybami

Pyszne pomysły na grzybowe dania? Bardzo proszę! Oto one:

Życzymy smakowitej grzybowej uczty!

Artykuł partnerski uwielbiam.pl

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Print
sałatki i surówki
TOP 10 najsmaczniejszych, szybkich i zdrowych surówek do obiadu
Surówki to doskonały dodatek do obiadu, ponieważ są bogate w witaminy, błonnik i inne składniki odżywcze....
śląskie kluski tradycyjne
Kluski śląskie - jak zrobić i jak przechowywać?
Kluski śląskie to tradycyjne polskie danie kuchni śląskiej. Są to kluski ziemniaczane przygotowane z...
picie-octu-jablkowego-korzysci-i-skutki-uboczne
Picie octu jabłkowego - korzyści i skutki uboczne
Picie octu jabłkowego ma pozytywny wpływ na nasze samopoczucie oraz zdrowie. Warto więc włączyć go do...
sok-z-marchwi-zastosowanie-oraz-wlasciwosci-lecznicze
Sok z marchwi - zastosowanie oraz właściwości lecznicze
Sok z marchwi to smaczny, stosunkowo słodki napój, który można przyrządzać przez cały rok. W artykule...
sok-z-brzozy-wlasciwosci-zdrowotne
Sok z brzozy - właściwości zdrowotne
Czy wiesz, że sok z brzozy to naturalny sposób na wspomaganie nerek i wątroby? Sprawdź, dlaczego jeszcze...
wsparcie-bliskiej-osoby-jest-niezbedne-podczas-odchudzania
Wsparcie bliskiej osoby jest niezbędne podczas odchudzania
Kłopoty potęgują zwłaszcza nadmierny apetyt czy chwilowy brak postępów w odchudzaniu. Bardzo istotne...