Smaczne i pożywne potrawy z grzybami

Na przestrzeni lat wokół grzybów narosło wiele plotek i teorii. Czy grzyby to jedynie smak i zapach, czy jednak coś więcej? Sprawdźmy zatem, co jest prawdą, a co fałszem!

Grzyby – znane i cenione od tysięcy lat

Grzyby funkcjonowały jako źródło pożywienia już w czasach starożytnych – zajadali się nimi Grecy oraz Egipcjanie. Co więcej, ich właściwości lecznicze bardzo szeroko wykorzystywali w medycynie ludowej Chińczycy i Japończycy.

Za początek uprawy grzybów na szerszą w skalę w Europie można uznać XVIII wiek. To właśnie w tamtym okresie we Francji zaczęto hodować pieczarkę dwuzarodnikową.

Grzyby ich właściwości

Jak zostało wspomniane na początku, grzyby to smak i zapach. Jednak nie są to ich jedyne właściwości. Na plus zaliczyć należy to, że grzyby stanowią całkiem dobre źródło: składników mineralnych takich jak potas, magnez i fosfor, betakarotenu oraz witamin z grupy B. Jeśli chodzi o tłuszcze nasycone, to ich obecność jest śladowa.

Trzeba zaznaczyć, że grzyby należy spożywać w umiarkowanych ilościach. Wszystko za sprawą chityny, czyli wielocukru, który nie jest trawiony przez kwasy żołądkowe. Z tego powodu grzyby nie są zalecane dla osób wymagających lekkostrawnej diety.

Popularne polskie grzyby

Wśród poznanych grzybów na całym świecie znajduje się około 14 tysięcy gatunków, z czego około 2 tysiące z nich nadaje się do spożycia. W Polsce do najpopularniejszych grzybów, które można spotkać podczas jesiennego spaceru po lesie, należą: maślak zwyczajny, borowik szlachetny zwany borowikiem, mleczaj rydz, podgrzybek brunatny, gąska zielona, koźlarz babka, koźlarz czerwony oraz pieprznik jadalny potocznie nazywany kurką.

Przepisy na smakowite dania z grzybami

Pyszne pomysły na grzybowe dania? Bardzo proszę! Oto one:

Życzymy smakowitej grzybowej uczty!

Artykuł partnerski uwielbiam.pl

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Print
Przepisy-na-zdrowe-i-smaczne-przekaski-dla-najmlodszych.jpg
Przepisy na zdrowe i smaczne przekąski dla najmłodszych
W dzisiejszych czasach coraz bardziej zdajemy sobie sprawę, jak ważne jest zdrowe odżywianie. Rodzice...
top-view-raw-little-dumplings-with-tomato-sauce-on-2023-11-27-05-05-36-utc
Pyzy z mięsem: Tradycyjny przepis z krokami przygotowania i ciekawymi wariantami
Pyzy z mięsem to tradycyjne danie kuchni polskiej, które cieszy się dużą popularnością zarówno wśród...
potato-croquettes-mashed-potatoes-balls-breaded-a-2023-11-27-05-10-25-utc
Kulki ziemniaczane: Od historii do przepisu
Kulki ziemniaczane to popularne danie, które zyskało uznanie na całym świecie dzięki swojej prostocie,...
fried-crinkle-french-fries-potatoes-in-a-pan-blac-2023-11-27-04-52-31-utc
Frytki i kcal: kaloryczność tego przmysmaku
Frytki kcal to temat, który interesuje wiele osób, zarówno tych dbających o zdrową dietę, jak i miłośników...
steaks-sliced-grilled-meat-steak-new-york-ribeye-2024-08-09-01-06-21-utc
Frytki stekowe: Kompletny przewodnik od historii do przepisu
Frytki stekowe to popularny dodatek do wielu dań, szczególnie mięsnych. Są one grubsze niż tradycyjne...
homemade-hash-browns-or-potato-pancake-with-cabbag-2024-01-04-21-14-21-utc
Placki ziemniaczane kcal: Kaloryczność popularnego dania
Placki ziemniaczane kcal to temat, który może zainteresować wiele osób, zarówno tych dbających o linię,...