Chemex – jak zrobić delikatną, pełną smaku kawę?

Parzenie kawy w Chemex

 

Chemex to dzbanek do zaparzania kawy. Nie jest to jednak zwykłe naczynie. Chemex urzeka pięknym i ponadczasowym designem, za co został wielokrotnie wyróżniony. Jednocześnie pozwala na zaparzenie bogatej w smak i aromat kawy, gdyż… za jego projektem stoi nauka!

 

Laboratorium kawy – jak smakuje kawa z Chemexa?

Chemex został stworzony w USA, w 1941 roku, przez niemieckiego chemika – dr Petera Schlumbohma. Jak możemy przeczytać na oficjalnej stronie Chemexu, dr Schlumbohm w swojej karierze opatentował ponad 300 projektów przeróżnych urządzeń. Jego pracy przyświecała idea, że produkty codziennego użytku powinny być funkcjonalne, atrakcyjne i proste w użytkowaniu.

Tak samo było z Chemexem. Dr Schlumbohm chciał stworzyć zaparzacz zachwycający designem, prosty w obsłudze, a jednocześnie wydobywający z kawy to, co najlepsze.

Jako chemik, świetnie rozumiał, jakie reakcje zachodzą podczas parzenia kawy i czym skutkują. Opracowana przez niego metoda zaparzania zmielonych ziaren pozwala na uzyskanie delikatnej kawy, o gładkim, herbacianym posmaku. Filtracja w Chemex wydobywa z kawy bogactwo smaku i aromatu, bez posmaku goryczki i kwaskowatości. Kawa jest pozbawiona osadów i fusów.

Jeśli chcesz zobaczyć i porównać oferty dzbanków i akcesoriów, kliknij tu: Chemex – porównanie ofert na Ceneo.

Ponadczasowy design

Dzbanek ChemexWarto wspomnieć, że zgodnie z intencją twórcy, wygląd i funkcjonalność zaparzacza została doceniona. Chemex został bowiem wystawiony w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Nowym Jorku jako przykład doskonałej formy użytkowej. Był też wybrany przez Instytut Technologii w Illinois jako jeden ze 100 najlepiej zaprojektowanych produktów współczesnych czasów.

Co jest potrzebne do zaparzenia kawy w dzbanku Chemex?

Żeby precyzyjnie przyrządzić kawę w zaparzaczu Chemex potrzebne nam są: kawa (najlepiej biała, palona); świeżo przefiltrowana woda; dzbanek i papierowe filtry Chemex; regulowany młynek; waga kuchenna i minutnik. Oczywiście nie może też zabraknąć filiżanek, w których zaserwujemy aromatyczny napar.

Dzbanek do kawy Chemex

Proces parzenia kawy w dzbanku Chemex

Parzenie kawy w dzbanku Chemex jest dość proste. Należy tylko pamiętać o kilku zasadach. Na poniższych grafikach opisałam krok po kroku, jak przyrządzić kawę.

Dzbanki Chemex występują w kilku wersjach pojemnościowych. W najmniejszych zrobimy 3 filiżanki naparu (około 450 ml), a w największych aż 13 filiżanek (prawie 2 litry).

Dzbanek do kawy ChemexDzbanek do kawy ChemexDzbanek do kawy Chemex

 

Fot. Pixabay/CC0

Wpis zawiera linki afiliacyjne. Jak to działa? Jeśli wejdziecie przez nie na stronę Ceneo, a potem do któregoś z pokazanych tam sklepów, to ja otrzymam z tego tytułu niewielką prowizję od serwisu Ceneo za polecanie produktu.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Print

Zostaw komentarz

Wiskoza
Wiskoza - dlaczego warto?
Wiskoza to tkanina półsyntetyczna, najczęściej wytwarzana z celulozy lub miazgi drzewnej takich drzew...
maca
Kawa Maca: przewodnik po korzyściach, bezpieczeństwie i przygotowaniu
Kawa Maca to niezwykły napój, który łączy w sobie właściwości tradycyjnej kawy z korzyściami zdrowotnymi...
sandały damskie
Elegancja i kobiecość, czyli sandały damskie na szpilce
Sandały damskie na szpilce są nieodłącznym elementem damskiej garderoby, dodając elegancji i podkreślając...
majtki bezszwowe
Majtki bezszwowe czy tradycyjne - które wybrać?
Na rynku odzieżowym pojawiają się coraz to nowe rozwiązania, materiały i trendy. Często wybranie odpowiedniego...
yerba.jpg
Yerba Mate - czy jest zdrowa? Spojrzenie na właściwości i wpływ na zdrowie
Yerba mate to napój, który zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Wielu ludzi zadaje sobie...
rzęsy 1:1
Sekret perfekcyjnego makijażu oka — rzęsy 1:1
Makijaż oka może być prawdziwą sztuką, zwłaszcza jeśli uzupełnimy go przedłużeniem rzęs. Rzęsy 1:1 to...