Świat Kuchni

Home/Świat Kuchni
1102, 2018

Chrupiące gofry – mój ulubiony przepis

By |Świat Kuchni|

Uwielbiam gofry, ponieważ kojarzą mi się z wakacjami – czyli czasem odpoczynku i beztroski. Od razu przypominają mi się kolejki do nadmorskich budek z goframi i te dylematy czekających osób – jakie dodatki wybrać. Cukier puder, owoce, a może bitą śmietanę? Zawsze miałam wrażenie, że te wakacyjne gofry smakują dużo lepiej niż te robione w domu. Jednak teraz już wiem, jak zrobić gofry, aby były równie pyszne i chrupiące. Składają się na to dwa czynniki: dobry przepis (za chwilę [...]

910, 2017

Domowe sposoby na przeziębienie i ból gardła

By |Świat Kuchni, Zasłyszane przez Mamę|

Sezon chorobowy w pełni. Nas również w końcu dopadło. Zawsze kiedy zaczyna się u nas jakaś choroba staram się najpierw zwalczyć ją domowymi sposobami. Jeśli zacznie się kurację odpowiednio wcześnie, to można zniszczyć zapobiec rozwojowi choroby i uniknąć chodzenia po lekarzach i faszerowania się lekami. Oczywiście jeśli po 1-2 dniach domowego leczenia nie polepsza się, to warto jednak zasięgnąć porady lekarza.

1212, 2016

Co ma piernik… do posagu? Zaskakująca historia piernika

By |Świat Kuchni, Zasłyszane przez Mamę|

Wyobraźcie sobie rodziców, którzy wracają z porodówki z nowo narodzoną córeczką. Co robią? Wiadomo, w pierwszej kolejności wrzucają zdjęcia na FB. Gdyby jednak żyli kilka wieków wcześniej, to z pewnością zabraliby się za… wyrabianie ciasta na piernik! Tak właśnie robili dawniej szanujący się rodzice. I nie chodziło tu bynajmniej o świętowanie narodzin córki. To była inwestycja w jej posag! Piernik był bowiem w tamtych czasach symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego [...]

108, 2016

Jak dodać splendoru przyjęciu, czyli przepis na prosty, lekki i pyszny tort

By |Świat Kuchni|

Organizujesz przyjęcie w domu? Ciekawe czy wyobrażasz sobie to tak samo, jak ja: Goście już przed drzwiami napawają się pięknym zapachem przygotowanych przez Ciebie dań. Rozanieleni pierwszymi wrażeniami, pukają do drzwi i wtedy otwierasz im Ty. Wyglądasz, jak milion dolarów w nowej, pięknej koktajlowej sukience, idealnej fryzurze i niesamowitym makijażu. Dopełnieniem jest Twój przystojny mąż i słodko wyglądające dzieci, które wyjątkowo grzecznie witają się z gośćmi. Rumienis [...]

1802, 2016

Muffinki marchewkowe z lukrem

By |Świat Kuchni|

Dziecko kompletnie nie chce jeść warzyw, a owoce je w bardzo małych ilościach? Męczycie się, jak przemycić chociaż troszkę witamin do różnych potraw i wypieków, aby Wasza pociecha nie marudziła, że tego nie da się zjeść? Mamy pomysł na rozwiązanie tego problemu. Zapraszamy do przeczytania gościnnego wpisu Pani Asi z kulinarnego bloga Po Prostu Pycha, która znalazła rozwiązanie. Muffinki marchewkowe z lukrem cynamonowym, w których marchew jest praktycznie niewyczuwalna. Są mię [...]

1502, 2016

Chipsy jabłkowe czyli suszone jabłka

By |Świat Kuchni|

Suszone jabłka to świetna przekąska zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Z powodzeniem mogą zastąpić bezwartościowe chipsy oraz słodycze. Są pyszne, zdrowe, a ich przygotowanie jest bardzo proste. Suszone jabłka można co prawda kupić w sklepie, ale polecamy prosty, domowy sposób na ich zrobienie. Mamy wówczas pewność, że nie zostały dodane żadne konserwanty ani inne, niepożądane substancje. Zalety suszonych jabłek: Są bogate w witaminy z grupy B, witaminę C, błonnik, bor, mag [...]

1110, 2015

Dekorowane Pierniczki

By |Rzeczy dla Dzieci, Świat Kuchni|

Ostatnio bardzo popularny stał się miły zwyczaj wręczania gościom podziękowań w formie drobnych upominków. Za co dziękujemy bliskim? Za to, że uczestniczyli w ważnych dla nas uroczystościach, że byli przy nas podczas istotnych wydarzeń. Kiedyś takie podziękowania dawało się głównie gościom weselnym, natomiast obecnie drobne upominki lub pamiątki wręcza się również z okazji takich uroczystości jak Chrzest, I Komunia Święta, urodziny lub przyjęcie powitalne dla nowonarodzonego [...]

609, 2015

Zupa brokułowa

By |Świat Kuchni|

Brokuły. Niezbyt dobrze wspominam je z dzieciństwa, a szkoda! Jest to niesamowite warzywo bogate w witaminy i sole mineralne. Podobno wystarczy jedynie 200 g brokułów, aby pokryć dobowe zapotrzebowanie człowieka na witaminę C. Brokuły są również bogatym źródłem potasu, wapnia, żelaza, fosforu, mangamu, magnezu, kwasu foliowego, błonnika oraz witamin: A, K, B1, B2, B6. Ich zalety można długo wymieniać: regulują poziom cukru we krwi, chronią przed rakiem, chorobami żołądka, ane [...]

1208, 2015

Fascynujący świat kuchni (oczami niemowlaka)

By |Świat Kuchni, Wychowanie i Rozwój|

Tytuł brzmi jak oksymoron? Dla spracowanego rodzica, pewnie tak. Natomiast dla małego dziecka wyprawa z rodzicem do kuchni może być niesamowicie ciekawym przeżyciem. Przekonałam się o tym obserwując własne dziecko. Mój kilkumiesięczny synek marudził lub płakał, gdy wychodziłam z jego pokoiku, żeby przygotować posiłek więc zdecydowałam się zabierać go ze sobą do kuchni. Znalazłam bezpieczne miejsce i tam ustawiłam leżaczko - bujaczek. Pokazywałam dziecku warzywa, owoce, naczyn [...]