Sezon chorobowy w pełni. Nas również w końcu dopadło. Zawsze kiedy zaczyna się u nas jakaś choroba staram się najpierw zwalczyć ją domowymi sposobami. Jeśli zacznie się kurację odpowiednio wcześnie, to można zniszczyć zapobiec rozwojowi choroby i uniknąć chodzenia po lekarzach i faszerowania się lekami. Oczywiście jeśli po 1-2 dniach domowego leczenia nie polepsza się, to warto jednak zasięgnąć porady lekarza.

Niezależnie od tego, czy rozgości się w naszym domu kaszel, katar, przeziębienie, czy grypa, na pierwszy ogień wychodzą z szafek: czosnek, cebula, miód i cytryna w różnych zestawieniach, a z piwniczki przynosimy większą ilość soków z malin, porzeczek oraz ogórki kiszone własnej roboty. Jakie są najczęściej stosowane w polskich domach, naturalne sposoby na przeziębienie i inne jesienne choroby? Oto one:

Domowe sposoby na gorączkę:

  • Chłodne okłady: moczymy ściereczkę w zimnej wodzie i przykładamy do czoła, karku, nadgarstków. Kiedy ściereczka się nagrzeje trzeba ją ponownie schłodzić w zimnej wodzie.
  • Podawanie dużej ilości picia (najlepiej w temperaturze pokojowej)
  • Herbatki ziołowe – najlepsze są z lipy (można posłodzić ją miodem), malin lub czarnego bzu

Domowe sposoby na przeziębienie:

  • Tradycyjny rosół – wzmacnia i rozgrzewa
  • Ciepła herbata z miodem, cytryną i sokiem malinowym
  • Wygrzewanie się i odpoczynek w ciepłym łóżeczku :)
  • Spożywanie surowego czosnku – można położyć go np. na kanapkę
  • Mleko z czosnkiem i miodem (najpierw gotuję mleko z posiekanym czosnkiem, następnie, gdy mleko przestygnie, słodzę je miodem. To ważne, aby nie dodawać miodu do bardzo gorącego mleka)
  • Sok pomarańczowy i marchwiowy – podobno pomagają zwalczyć katar
  • Maść kamforowa, amol (do smarowania skóry-szyi, karku) – rozgrzewają, pomagają oddychać przez zatkany nos)

Domowy sposób na ból gardła:

  • Płukanie gardła naparem z szałwi, rumianku albo wodą z dodatkiem sody oczyszczonej

Domowy sposób na kaszel:

  • Syrop z cebuli (kroję drobniutko 1-2 duże cebule i układam w miseczce warstwami na przemian: warstwę cebuli, małą warstwę cukru lub miodu. Po kilku godzinach w ciepłym pomieszczeniu wydzieli się sok. Taki syropek pijemy po jednej łyżce 3-4 razy dziennie)

Witaj w świecie Pięknych Rzeczy. Podoba Ci się tutaj? Polub proszę nasz profil na Facebooku, aby być z nami w kontakcie. Zachęcam Cię także do zostawienia komentarza pod artykułem! :)

 

  • Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza. :) Aby dodawać komentarze, nie trzeba być zalogowanym w Disquss.

    Po napisaniu treści i podaniu imienia, pojawi się checkbox: „Wolę pisać jako gość”.