Chemex – jak zrobić delikatną, pełną smaku kawę?

Home/Strefa Rodzica, Świat Kuchni/Chemex – jak zrobić delikatną, pełną smaku kawę?

Chemex to dzbanek do zaparzania kawy. Nie jest to jednak zwykłe naczynie. Chemex urzeka pięknym i ponadczasowym designem, za co został wielokrotnie wyróżniony. Jednocześnie pozwala na zaparzenie bogatej w smak i aromat kawy, gdyż… za jego projektem stoi nauka!

Laboratorium kawy – jak smakuje kawa z Chemexa?

Chemex został stworzony w USA, w 1941 roku, przez niemieckiego chemika – dr Petera Schlumbohma. Jak możemy przeczytać na oficjalnej stronie Chemexu, dr Schlumbohm w swojej karierze opatentował ponad 300 projektów przeróżnych urządzeń. Jego pracy przyświecała idea, że produkty codziennego użytku powinny być funkcjonalne, atrakcyjne i proste w użytkowaniu.

Tak samo było z Chemexem. Dr Schlumbohm chciał stworzyć zaparzacz zachwycający designem, prosty w obsłudze, a jednocześnie wydobywający z kawy to, co najlepsze.

Jako chemik, świetnie rozumiał, jakie reakcje zachodzą podczas parzenia kawy i czym skutkują. Opracowana przez niego metoda zaparzania zmielonych ziaren pozwala na uzyskanie delikatnej kawy, o gładkim, herbacianym posmaku. Filtracja w Chemex wydobywa z kawy bogactwo smaku i aromatu, bez posmaku goryczki i kwaskowatości. Kawa jest pozbawiona osadów i fusów.

Jeśli chcesz zobaczyć i porównać oferty dzbanków i akcesoriów, kliknij tu: Chemex – porównanie ofert na Ceneo.

Dzbanek Chemex

Ponadczasowy design

Warto wspomnieć, że zgodnie z intencją twórcy, wygląd i funkcjonalność zaparzacza została doceniona. Chemex został bowiem wystawiony w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Nowym Jorku jako przykład doskonałej formy użytkowej. Był też wybrany przez Instytut Technologii w Illinois jako jeden ze 100 najlepiej zaprojektowanych produktów współczesnych czasów.

Ekspresy do kawy - zobacz na Ceneo.pl

Co jest potrzebne do zaparzenia kawy w dzbanku Chemex?

Żeby precyzyjnie przyrządzić kawę w zaparzaczu Chemex potrzebne nam są: kawa (najlepiej biała, palona); świeżo przefiltrowana woda; dzbanek i papierowe filtry Chemex; regulowany młynek; waga kuchenna i minutnik. Oczywiście nie może też zabraknąć filiżanek, w których zaserwujemy aromatyczny napar.

Dzbanek do kawy Chemex

Proces parzenia kawy w dzbanku Chemex

Parzenie kawy w dzbanku Chemex jest dość proste. Należy tylko pamiętać o kilku zasadach. Na poniższych grafikach opisałam krok po kroku, jak przyrządzić kawę.

Dzbanki Chemex występują w kilku wersjach pojemnościowych. W najmniejszych zrobimy 3 filiżanki naparu (około 450 ml), a w największych aż 13 filiżanek (prawie 2 litry).

Dzbanek do kawy ChemexDzbanek do kawy ChemexDzbanek do kawy Chemex

 


Fot. Pixabay/CC0

Wpis zawiera linki afiliacyjne. Jak to działa? Jeśli wejdziecie przez nie na stronę Ceneo, a potem do któregoś z pokazanych tam sklepów, to ja otrzymam z tego tytułu niewielką prowizję od serwisu Ceneo za polecanie produktu.